хидролизиран колаген

Какво е хидролизиран колаген?

Какво е хидролизиран колаген?

Колагенът е най-ключовият протеин, произвеждан в тялото. Той се намира предимно в кожата, костите, хрущялите, сухожилията и зъбите. Играе ключова роля в структурата и функцията на клетките и тъканите на тялото, като кръвоносни съдове, роговица, венци и скалп. Също така, колагенът насърчава заздравяването на рани и възстановяването на костите.

Загубата на колаген започва на възраст между 18 и 29 години, а след 40 години тялото губи около 1% от този протеин на година. На около 80-годишна възраст производството на колаген може да намалее със 75%, в сравнение с това при млади възрастни.

Хидролизираният колаген, известен още като колагенов хидролизат или колагенови пептиди, е форма на колаген, която е претърпяла процес, наречен хидролиза. Този процес разгражда големите колагенови молекули на по-малки, по-лесно абсорбиращи се частици, известни като пептиди. Резултатът е прахообразна или течна форма на колаген, която може лесно да се разтвори във вода или други течности.

Благодарение на своята гъвкавост и лесна употреба, хидролизираният колаген се превърна в популярно допълнение към диетите и процедурите за грижа за кожата. Може да се смесва в напитки, да се добавя към рецепти или дори да се приема под формата на капсули. Освен това, често е без мирис и вкус, което го прави лесен за включване в различни храни и напитки.

Хидролизираният колаген е с висока бионаличност, което означава, че се абсорбира ефективно от тялото при поглъщане. Това го прави отлична добавка за поддържане здравето на кожата, косата, ноктите, ставите и съединителната тъкан като цяло. Извлича се от животински източници като крави, различни риби или пилета.

Скорошни изследвания показват добри свойства на хидролизирания колаген, намиращи се в кожата, люспите и костите на морски източници, като риби и безгръбначни, миди, медузи или гъби. Някои производители също извличат колаген от водорасли, т. нар. веган колаген.

Хидролизираният колаген е удобен и ефективен начин за повишаване на нивата на колаген в тялото, като допринася за набор от ползи за здравето и насърчава цялостното благосъстояние.

Ползи за здравето от хидролизирания колаген

Изследванията за колаген се фокусират специално върху:

  • Против стареене на кожата
  • Здраве на костите и ставите
  • Заздравяване на рани
  • Състав на тялото
  • Има по-малко изследвания за ефектите на колагена върху загубата на тегло, растежа на ноктите, здравето на сърцето и здравето на очите

Здраве на кожата

приемане-на-колагенови-добавки

Колагенът съставлява около 70% до 75% от нашата кожа, най-големият орган в тялото, който ни предпазва от външни увреждания, помага за регулиране на температурата и изпълнява други важни телесни функции. С напредването на възрастта колагенът във вътрешния слой на кожата се изчерпва, което води до сухота, загуба на еластичност, поява на линии и бръчки.

Скорошни проучвания показват, че пероралните добавки с хидролизиран колаген са ефективни при забавяне на признаците на стареене на кожата.

През 2017 г. Genovese et al изследват 120 здрави субекта, които са погълнали нутрикозметична формула, съдържаща 50 милилитра (mL) хидролизиран колаген или плацебо. Анализът разкрива, че нутрикозметичната формула води до подобрение в структурата на епидермиса.

Структурата и стратификацията на колагеновите влакна в дермата също бяха подобрени. Във въпросник след проучването 95% от субектите се съгласиха, че кожата им е по-хидратирана, по-еластична (91,6%), по-здрава (81,7%) и по-плътна (91,7%).

Друго проучване, осемседмично изследване на 114 здрави пациентки, показва, че консумацията на колаген демонстрира значително намаляване на бръчките под очите в сравнение с плацебо групата. Субектите също показват повишено съдържание на проколаген тип 1 (65%) и еластин (18 %).

И накрая, 12-седмично проучване, включващо 106 жени, демонстрира, че оралната консумация на колаген, получен от риба, води до значително 8,83% увеличение на плътността на колагена в кожата, в сравнение с 0% при плацебо групата.

Здраве на ставите и костите

Ролята-на-колагена-за-здравето-на-ставите

Към днешна дата има повече от 60 проучвания за ефикасността на хидролизирания колаген, за намаляване на увреждането и разпада на колаген в човешкото тяло, остеоартрит (болка в ставите и ерозия) и остеопороза (загуба на костна плътност). Тези резултати, както и високото ниво на поносимост и безопасност, могат да направят приема на колагенови добавки привлекателен за дългосрочна употреба при дегенеративни заболявания на костите и ставите.

Последните открития включват проучване на 51 жени в постменопауза, с остеопения (намалена костна плътност), което установи, че добавянето на хидролизиран колаген към добавки с калций и витамин D може да подобри костния метаболизъм.

В друго проучване, 250 субекта с остеоартрит на коляното са получавали 10 грама хидролизиран колаген дневно в продължение на шест месеца. След проучването е налице значително подобрение в комфорта на колянната става, въз основа както на визуални аналогови оценки, така и на оценка на скалата на болката. Субектите с най-голямо влошаване на ставите са се възползвали най-добре.

Лечение на рани

Последните открития показват, че добавките на основата на хидролизиран колаген, могат значително да подобрят заздравяването на рани и циркулиращия преалбумин (протеин, произведен в черния дроб), и клинично да намалят времето, прекарано в болницата за пациенти с изгаряния.

В клиничен тест от 2019 г., 31 мъже, с 20% до 30% изгаряния върху общата им телесна повърхност, са били разпределени на случаен принцип да получават или добавка на базата на колаген, или плацебо в продължение на четири седмици. Серумният преалбумин, скоростта на зарастване на рани и продължителността на болничния престой бяха оценени в началото и в края на седмица втора и четвърта. Изследователите открили, че серумният преалбумин е бил значително по-висок през втората и четвъртата седмица в групата на колаген в сравнение с контролната група.

Друго изследване тества ефекта от добавката на колаген върху лечението на язви под налягане, или т.нар рани от залежаване (етапи II и IV) при 89 възрастни. Пациентите, лекувани с колаген, показват статистически значимо заздравяване на рани, измерено чрез скалата на язви под налягане за заздравяване (PUSH) в сравнение с плацебо групата.

Състав на тялото

Въпреки, че има малко проучвания, проведени върху хора за ефектите на колагеновите пептиди върху намаляването на телесните мазнини, ранните резултати са обещаващи.

Корейско проучване от 2019 г., изследва ефикасността и поносимостта на колагеновите пептиди за намаляване на телесните мазнини при възрастни с наднормено тегло. Деветдесет здрави доброволци със среден индекс на телесна маса (ИТМ) от 25,6 бяха определени в интервенционната група, която получава 2000 mg хидролизиран протеин на ден, а на контролната група се дава плацебо за 12 седмици.

Промените в телесните мазнини са оценени с помощта на рентгенова абсорбциометрия, с двойна енергия (DEXA сканиране). В края на изследването, процентът на телесните мазнини и телесната мастна маса в интервенционната група е значително по-добър от този на субектите в контролната група.

Второ проучване, също показа положителни резултати. В група от 77 жени в пременопауза, редовно трениращи с тежести, в комбинация с колагенова добавка, предизвикват значително по-високо увеличение на масата без мазнини и силата на хвата на ръцете, отколкото тренировките с тежести, съчетани с добавки с плацебо.

Странични ефекти и предпазни мерки

Високото ниво на безопасност на хидролизиран колаген го прави привлекателен като средство за дългосрочна употреба. Все пак някои хора могат да изпитат странични ефекти, като леки храносмилателни проблеми.

Кой не трябва да приема хидролозиран колаген?

Тези, които са алергични към риба или миди, трябва да избягват продукти, съдържащи тези съставки, като морски колаген. Те също не са подходящи за вегетарианци или вегани, тъй като съдържат странични животински продукти.

Имайте предвид, че добавките с колаген не са тествани при някои групи хора. Те включват специфични случаи, като бременни жени, кърмачки, деца и хора със специфични заболявания.

Как да приемате хидролизиран колаген

включване-на-колагенови-добавки-към-ежедневието

В повечето случаи добавките с колаген се приемат през устата, като таблетки, капсули, под формата на прах, както и като течност. Хидролизираният колаген, често се използва като съставка и в други хранителни добавки, тъй като има антиоксидантни и антимикробни свойства.

Можете ли да приемате хидролизиран колаген всеки ден?

Да, можете да приемате хидролизиран колаген всеки ден. В зависимост от това за какво се приема, препоръчителните дози могат да варират от 2,5 грама до 30 грама на ден.

Коя е най-добрата форма на колаген за приемане?

видове-телешки-колаген

Колагенът се предлага в различни форми, включително:

  • Колаген на прах: Когато е без вкус, колагенът на прах може да се смесва освен във вода, също така и в чай, смутита, студено кафе или в почти всички напитки, но не и горещи такива. Недостатъкът на тази форма на колаген е, че има тенденция да идва в по-големи опаковки и не е удобен за пътуване или включването му в забързаното ежедневие.
  • Течен колаген: Тази форма може да се приема директно върху езика с помощта на капкомер или да се смесва във всяка напитка или храна. Предлага се в по-малки бутилки, които са удобни за път и включване в ежедневието.
  • Колагенови капсули: Капсулите понякога са по-евтини и лесни за пътуване. Те не съдържат изкуствени оцветители, аромати или консерванти. Колагеновите капсули са по-малко мощни от прахообразните или течни форми на колаген, така че може да се наложи да приемете повече от една капсула наведнъж.
  • Храни богани на колаген: Друг начин да допълните диетата си с колаген е като ядете повече храни, съдържащи колаген, като говеждо, пилешко, овче и патешко месо, диво гледани и хранени с трева, или като пиете костен бульон. Колаген се съдържа и в много зеленолистни зеленчуци и плодове като берита. Повече за храни богати на колаген, може да прочетете тук.

прясна-храна

Най-добрата форма на колаген за вас зависи от няколко фактора, като например начина на живот, вашата цел на прием и дали имате специфични хранителни алергии или не.

Въпреки, че телешкият колаген винаги се предлага в прахообразна форма, морският колаген винаги се предлага в течна, прахообразна или капсулна форма. Важно е да се проверява опаковката на продукта, за да сте сигурни, че не съдържа вредни примеси и колагенът е сертифициран.

Някои форми на колаген са по-мощни от други. Например, повечето колагенови прахове доставят повече пептиди на порция, отколкото останалите. Течният колаген обаче може да бъде по-полезен за здравето на кожата и косата.

Важно е да се отбележи, че не всички добавки с колаген са еднакви. Това означава, че много колагенови добавки без рецепта съдържат други съставки, като хиалуронова киселина, витамини и минерали, което може да усложни определянето на правилната доза за конкретно състояние, но също така добавят към ежедневната ви порция още много полезни съставки.

В заключение

Докато навлизаме в света на цялостното здраве, хидролизираният колаген се очертава като забележителен съюзник в стремежа ни за оптимално здраве и жизненост. Чрез щателния процес на хидролиза, тази добавка претърпява трансформация, разграждайки колагена в лесно усвоими пептиди. Тази иновация революционизира начина, по който попълваме и укрепваме основните структурни елементи на нашето тяло.

Хидролизираният колаген може да се похвали с ненадмината бионаличност, което гарантира, че ползите от него се усвояват бързо и ефективно. Това означава, че с всяка доза ние осигуряваме на кожата, косата, ноктите и ставите си мощна доза подмладяваща подкрепа. Удобството на хидролизирания колаген не може да бъде надценено – универсален и лесен за включване в нашето ежедневие, той надхвърля ограниченията на традиционните добавки.

Ефектите на хидролизирания колаген са широкообхватни и трансформиращи. Той вдъхва нов живот на кожата ни, повишавайки еластичността, изглаждайки фините линии и разкривайки сияен блясък. Неговото влияние се простира върху косата и ноктите ни, като ги укрепва от корена до върха, което води до пищна грива и здрави, еластични нокти. Освен това, хидролизираният колаген поддържа здравето на ставите, като предлага облекчаване на дискомфорта и насърчава по-голяма мобилност.

Приемането на хидролизиран колаген е личен ангажимент за поддържане на основните елементи на нашето тяло. С всяка порция ние допринасяме за бъдещето на трайна красота, сила и жизненост. Тук е безграничният потенциал на хидролизирания колаген, където всяка капка ни доближава до по-жизнено, уверено и сияещо аз.

Similar Posts