течен колаген

Течен колаген

Течният колаген е хранителна добавка, която подобрява еластичността на кожата, увеличава мускулната маса и предотвратява признаците на стареене. Също така, приемащите ежедневно колаген, твърдят че имат по-блестяща коса, по-здрави нокти, по-здрави стави и дори спомага за загубата на тегло.

Тъй като с напредъка на възрастта, тялото произвежда по-малко колаген, се смята, че продукти като течен колаген възстановяват този естествено срещащ се протеин, който поддържа структурата на кожата, косата, мускулите, костите и съединителната тъкан.

Тази статия разглежда потенциалните ползи от течния колаген и разказва какво показват текущите изследвания. Той също така очертава възможните рискове от добавки с колаген и описва начини за повишаване на нивата на колаген с напредване на възрастта.

Откъде идва колагенът?

Колагенът съставлява една трета от всичкия протеин в човешкото тяло. Той е основният компонент на съединителната тъкан и осигурява структурната рамка за сухожилия, връзки, кожа, кости, хрущяли, кръвоносни съдове, коса, нокти и вътрешни органи.

Колагенът се произвежда от специализирани клетки, известни като фибробласти, които са широко разпространени в тялото. С напредването на възрастта производството на колаген започва да се забавя (поради което структурата на кожата, например, започва да се променя с напредване на възрастта). Производството на колаген в тялото започва да се забавя през 20-те години на всеки човек. До 40-годишна възраст производството ще намалява с около 1% всяка година. Когато човек навърши 80 години, нивото на производство на колаген ще бъде приблизително 75% по-малко, отколкото през 20-те години.

Извън собственото производство на колаген в нашето тяло, колагенът може да бъде получен чрез храна. Това включва животински протеини като месо и риба, които съдържат съединителна тъкан или храни, които осигуряват суровите съставки за синтезиране на колаген в тялото, като горски плодове, ядки и зеленолистни. Със забързаното ежедневие, лесен и удобен начин за набавяне на нужната доза колаген е приемането на добавки. Те биват под формата на таблетки, прах, капсули, дъвчащи бонбони, както и течен колаген.

Какво е течен колаген

Какво-представляват-колагеновите-добавки

Течният колаген е почитан заради потенциала си да подобрява здравето на кожата и да се бори с признаците на стареене. Чрез попълване на нивата на колаген отвътре, той насърчава повишена еластичност на кожата, намалявайки появата на фини линии и бръчки. Високата бионаличност на течния колаген гарантира, че кожата получава необходимите хранителни вещества за поддържане на младежки и сияен тен.

Освен това течният колаген може също да играе ключова роля в поддържането на здравето и мобилността на ставите. Лесно усвоимата форма позволява ефективно доставяне на колаген до ставите, осигурявайки градивните елементи за регенерацията на хрущяла. Това може да доведе до намалена болка в ставите и подобрена цялостна мобилност, което го прави отличен избор за хора, които търсят облекчение от дискомфорта в ставите.

Течният колаген се предлага на пазара като средство за директно подпомагане на естественото производство на колаген в тялото. Произвежда се в лаборатория и се прави от съединителната тъкан на животни като крави, прасета, риби или пилета.

В зависимост от марката, течният колаген може също да съдържа съставки като биотин (известен още като витамин B7, за който се твърди, че поддържа здрава коса, кожа и нокти) и силициев диоксид (който тялото използва за изграждане на кости и поддържане на съединителната тъкан).

Има и вегански течни колагенови продукти, които не съдържат колаген от животински произход, а вместо това съдържат съставки като биотин и аминокиселини, които подпомагат синтеза на колаген в тялото.

Течният колаген е само една форма на колагенова добавка наред с колагенови таблетки, бонбони, капсули, прахове и гел таблетки. В зависимост от марката, някои от тези добавки са направени от колагенови пептиди, докато други са направени от нехидролизиран колагенов протеин.

Как се пие течен колаген?

как се пие течен колаген

Според производителите, течният колаген осигурява на тялото “по-лесен” източник на колаген, тъй като продуктите са хидролизирани. Това означава, че колагенът от животински произход е разграден на големи протеини, наречени колагенови пептиди. които тялото може да усвои по-лесно.

Едно от отличителните предимства на течния колаген е неговата многофункционалност. Може да се консумира директно, да се добавя към напитки като вода, чай или сок или дори да се включи в смутита или други рецепти. Тази гъвкавост го прави отличен избор за тези, които предпочитат безпроблемен прием на добавки.

Освен това, течният колаген често се предлага в различни вкусове, осигурявайки вкусно изживяване, което лесно може да бъде интегрирано в ежедневието.

Ползи за здравето от течния колаген

За разлика от колагеновите прахове или капсули, които изискват смесване или поглъщане, течният колаген е предварително разтворен и готов за незабавно усвояване.

Тази форма на колаген обикновено се извлича от животински източници като говеждо (крави) или морски (риба) и се подлага на щателен процес за извличане и хидролизиране на колагена в лесно усвоими молекули. Това означава, че тялото може бързо да асимилира колагена, което позволява по-бързо и по-ефективно използване.

Смята се, че течният колаген и другите колагенови добавки предлагат прекрасни ползи за здравето, като проучванията са обещаващи.

Ето какво казват някои от настоящите изследвания:

Здраве на кожата и ноктите

Добавките с колаген често се рекламират, заради способността им да подобряват текстурата и външния вид на кожата. Тъй като, кожата се състои от около 75% колаген, течният колаген може да помогне за подобряване на еластичността, като същевременно повишава хидратацията на кожата и намалява появата на бръчки.

Проучване от 2019 г. в Германия изследва ползите от добавката на колаген при 72 по-възрастни жени, на половината от които е даден течен колаген, а на другата половина – фиктивна добавка. След четири седмици, тези, на които е даден течен колаген, имат значително подобрение в хидратацията на кожата, еластичността, грапавостта и плътността.

Тези констатации бяха подкрепени от преглед от 2019 г. на проучвания от Калифорнийския университет в Ървайн, който заключва, че добавките с колаген са „обещаващи“ в способността си да повишават еластичността, хидратацията и плътността на кожата. Но проучването предупреждава, че са необходими допълнителни изследвания

Много проучвания, също, показват пряка връзка между добавянето на колаген и подобреното здраве на ноктите. Едно проучване, публикувано през 2017 г., съобщава, че хората с чупливи нокти са имали 12% увеличение на растежа на ноктите и 42% намаление на счупването на ноктите след приемане на добавка с колагенов пептид в продължение на 24 седмици.

Остеоартрит

Хрущялите се състоят от около 60% колаген и загубата му с течение на времето допринася за появата на остеоартрит („артрит на износване и разкъсване“).

Преглед от 2016 г. на проучвания от Бразилия, който включва както изследвания върху хора, така и върху животни, предполага, че ежедневната употреба на добавка с хидролизиран колаген, може да забави прогресията на остеоартрит чрез насърчаване на растежа и пролиферацията на колаген в ставния хрущял.

Преглед от 2020 г. от Белгия, включващ 41 публикувани проучвания, заключва, че добавките с колаген могат да помогнат за възстановяването на хрущяла, но предупреждава, че са необходими допълнителни изследвания, „преди да може да се направи окончателно заключение“.

Oстеопороза

Остеопорозата е състояние, при което прогресивната загуба на костни минерали прави костите все по-порести, слаби и чупливи. Някои проучвания показват, че добавките с колаген могат да помогнат за забавяне или дори подобряване на остеопорозата, като поддържат органичните тъкани в костите, които произвеждат костни минерали.

Мускулна маса и сила

Както при костите, мускулите се състоят само от около 10% колаген или по-малко. Като такъв, колагенът не помага за „изграждането“ на мускули, а вместо това поддържа структурната стабилност на мускулите, така че те да останат здрави.

Проучване от 2019 г., публикувано в списанието Nutrients, съобщава, че дневна доза от 15 грама хидролизиран колагенов пептид, комбинирана с 12 седмици силови тренировки, увеличава мускулната маса и сила в сравнение с 12 седмици само силови тренировки.

Здраве на сърцето

Кръвоносните съдове се състоят от повече от 50% колаген. Смята се, че приемането на ежедневна добавка колаген може да помогне за намаляване на втвърдяването на артериите, известно като атеросклероза, което допринася за сърдечни заболявания.

Проучване от 2017 г. в Япония съобщава, че здрави хора, които са приемали два пъти дневно доза колагенова добавка в продължение на шест месеца, са имали значително намаляване на артериалната скованост заедно с подобрени стойности на холестерола.

Видове и дозировка

Има различни видове течен колаген, достъпен онлайн или в аптеките и магазините за добавки. Течният колаген, продаван в бутилки или дози за една порция, почти винаги се прави с хидролизирани колагенови пептиди.

Прахообразните формулировки, които смесвате с вода или добавяте към смутита или сок, могат да бъдат направени от хидролизирани колагенови пептиди или колагенов протеин, така че не забравяйте да проверите етикета.

Няма препоръчителна доза колагенова добавка под каквато и да е форма, но някои проучвания съобщават, че дневните дози от 3200 милиграма за шест месеца са безопасни и поносими.

Течният колаген може да се съхранява при стайна температура, но най-добре е да го съхранявате на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина. Следете срока на годност и изхвърлете всяка добавка с изтекъл срок на годност.

Също така е важно да се отбележи, че вегетарианските колагенови добавки не съдържат чист колаген, което може да бъде подвеждащо. Вместо това те имат съставки като биотин и аминокиселини, които тялото използва, за да произвежда колаген, който можете да извлечете от други източници.

Възможни странични ефекти и рискове

Течният колаген е безопасен и се понася добре. Страничните ефекти са малко и обикновено са леки.

Нежеланите реакции, могат да включват:

 • Киселини в стомаха
 • Гадене
 • Подуване на корема
 • Лошо храносмилане
 • Диария

Ако имате диабет, потърсете марки, които не съдържат захар, тъй като много течни колагенови напитки са ароматизирани и подсладени.

Също така, не забравяйте да прочетете етикета на продукта, за да проверите коя е използваната форма на животински колаген. Някои добавки с колаген се извличат от протеини от риба и миди и могат да предизвикат запушване на носа, обрив, коремни спазми и диария, ако имате известна алергия към риба или миди.

Други източници на колаген

Колагенът-в-прясната-храна

Страхотен източник на колаген е и най-лесният: храната. Добавките с колаген се произвеждат от животински продукти, така че консумацията на богати на протеини храни като червено месо, птици и риба, може да ви даде здравословна доза на колаген без добавки.

Можете също така да ядете храни, които са богати на аминокиселините, които произвеждат колагена – а именно глицин, пролин и хидроксипролин – като яйца, млечни продукти, бобови растения и соя.

Костният бульон е естествен източник на колаген, тъй като се прави от животински кости, задушени във вода. А чрез това ръководство, можете сами да си направите ударна доза колаген вкъщи, под формата на костен бульон. Въпреки това проучванията показват, че костният бульон не доставя толкова колаген, колкото добавките с колагенови пептиди като течния колаген.

Често задавани въпроси

 • Могат ли добавките с колаген да помогнат при болки в ставите и подвижност?

Да, добавките с колаген, особено тези, богати на колаген тип II, могат да поддържат здравето на ставите. Те осигуряват основни хранителни вещества за регенерацията на хрущяла, като потенциално намаляват болката в ставите и подобряват подвижността.

 • Могат ли добавките с колаген наистина да помогнат за растежа на косата?

Изследванията са ограничени, но едно малко проучване показа, че жените, които казват, че косата им е изтъняла, са имали повишен растеж на косата, след като са приемали перорални добавки с колаген в продължение на три до шест месеца.

 • Могат ли добавките с колаген да ви помогнат да отслабнете?

Повечето проучвания, изследващи ефектите на колагеновите добавки върху загубата на тегло, са направени при животни. Проучване от 2019 г. обаче установи, че хората, приемащи ежедневна колагенова добавка, получена от скат (вид риба), са имали по-малко натрупване на телесни мазнини, отколкото тези, които са приемали плацебо лекарство. Уникалният аминокиселинен профил на колагена, включително глицин, може да поддържа здравословен метаболизъм. Подпомага за разграждането на мазнините и насърчава чистата мускулна маса, което го прави ценна добавка към балансирана диета за регулиране на теглото.

 • Как колагенът е полезен за здравето на храносмилането?

Колагенът поддържа здравето на червата чрез укрепване на лигавицата на храносмилателния тракт. Съдържа аминокиселини като глутамин, които играят роля в поддържането на целостта на лигавицата на червата, като потенциално облекчават храносмилателния дискомфорт.

 • Колко време отнема, за да видите ефекта от добавянето на колаген в ежедневието?

Времето, необходимо, за да се видят ефектите от добавянето на колаген, може да варира в зависимост от фактори като дозировка, индивидуален метаболизъм и цялостно здраве. Някои хора може да забележат подобрения в еластичността и хидратацията на кожата в рамките на няколко седмици, докато ползите за здравето на ставите може да отнеме повече време, често няколко месеца.

 • Има ли известни странични ефекти от добавките с колаген?

Добавките с колаген обикновено се считат за безопасни за повечето хора. Въпреки това, някои хора могат да изпитат лек храносмилателен дискомфорт. Препоръчително е да започнете с по-малка доза и постепенно да я увеличите.

 • Могат ли добавките с колаген да се приемат заедно с други витамини и добавки?

Да, добавките с колаген могат да се приемат заедно с други витамини и добавки. Въпреки това е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да осигурите съвместимост и да избегнете потенциални взаимодействия.

В заключение

В света на добавките, течният колаген е доказателство както за иновация, така и за ефективност. Неговата предварително разтворена формула гарантира, че всяка капка е концентриран еликсир на жизненост, лесно усвоим от тъканите на тялото. Докато се наслаждаваме на удобството и гъвкавостта, които предлага, ние се впускаме в пътешествие на грижа за себе си, където всяка доза попълва нашите резерви от колаген, насърчавайки по-младежки тен и гъвкави стави.

С течния колаген пътят към сияещо благополучие вече не е сложно усилие, а прост ежедневен ритуал. Това е течна симфония за подхранване, където здравето и удобството се хармонизират, за да създадат по-жизнени, издръжливи вас, давайки ви сила да посрещате всеки ден с увереност и да прегърнете бъдеще, изпълнено с безгранична жизненост и непреходна красота.

Similar Posts