въздействие на стреса върху колагена

Опустошителното въздействие на стреса върху колагена

Опустошителното въздействие на стреса върху колагена

Хората са изтощени, претоварени и стресирани. Като се има предвид всичко, което претърпяхме през последните години, не е изненадващо, че проучването на Американската психологическа асоциация за стреса в Америка за 2020 г. заключва: „Ние сме изправени пред национална криза на психичното здраве, която може да доведе до сериозни здравни и социални последици за години напред.“

За да обедини ресурсите на тялото за справяне със стреса, тялото променя реакциите на симпатиковата нервна система, увеличавайки потока от хормони на стреса като епинефрин, норепинефрин и кортизол. В процеса на стрес, обаче се създават и опасни свободни радикали.

В краткосрочен план реакцията на стрес е адаптивна и ни помага да се справяме по-добре с нещата, подобрява имунната функция и ни помага да се съсредоточим. Но дългосрочният стрес има обратен ефект. Той е свързан с понижена имунна функция, повишено кръвно налягане и ускорен пулс.

Хроничният стрес също допринася за безсъние, сърдечни заболявания, деменция, пропускливи черва и дисбиоза, остеопороза, отпусната кожа и артрит. И ако това не е достатъчно, хроничният стрес свива мозъка.

Един от начините, по които стресът прави всичко това, е като уврежда колагена – молекулата, отговорна за осигуряването на сила, подкрепа и цялост на всички тъкани и органи в тялото.

Скелето на нашето тяло

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото и това е ключовата молекула, която съставлява съединителната тъкан. Колагенът се секретира от клетките и се сглобява в мрежи от дебели, подобни на въжета структури, наречени фибрили.

Колагенът, всъщност, представлява три нишки от повтарящи се аминокиселини, увити една около друга, които създават формата и опората за тъканите и осигуряват скеле за клетъчния растеж и движение. Помислете за подобна на колаген арматура, използвана в строителството, която държи всичко.

Колагенът се намира в мускулите, сухожилията, връзките, кожата, кръвоносните съдове, зъбите и дори в роговицата и стъкловидното тяло (желатиново вещество) на окото. Той осигурява на всички тези тъкани структура, здравина и гъвкавост и е критичен за здравето на кожата, костите и ставите.

Има най-малко 16 вида колаген, но типове I, II и III са най-често срещаните.

  • Тип I съставлява 90% от колагена на тялото и се състои от плътно опаковани влакна. Колаген тип I придава структура и здравина на кожата, костите, сухожилията, хрущялите, зъбите и съединителната тъкан.
  • Тип II е по-свободно опакован и може да се намери в хрущяла, който омекотява ставите.
  • Тип III поддържа мускулите, органите и артериите.

Връзката стрес – колаген

Връзката-стрес-колаген
Хроничният стрес уврежда колагена по два начина: директно чрез възпаление и индиректно чрез намаляване на производството му.

Хроничният стрес активира вашата хипоталамо-хипофизна-надбъбречна (HPA) ос и симпатиковата нервна система (SNS), като и двете регулират реакцията на предизвикателства и заплахи – независимо дали става дума за безпокойство за предстоящ тест, борба с обикновената настинка или създаване на стрес просто от историите, които си разказвате за това, което може да се случи в бъдеще.

Нашата HPA ос се състои от хипоталамуса и хипофизната жлеза (в мозъка) и надбъбречните жлези (малки жлези, прикрепени към горната част на вашите бъбреци). Нашите надбъбречни жлези освобождават хормона на стреса кортизол, който разгражда колагена.

Стресът увеличава провъзпалителните молекули, като интерлевкин-1 бета (IL1-бета) и тумор некрозис фактор-алфа (TNF-алфа). В дългосрочен план хроничният стрес може да доведе до дисбаланс между провъзпалителните и противовъзпалителните молекули. Подобно на кортизола, хроничното повишаване на възпалителните молекули също уврежда колагена. IL1-бета и TNF-алфа, също намаляват способността на тялото да създава нов колаген.

Ако това не е достатъчно, възпалението също прави колагена по-твърд и по-малко гъвкав. Това се постига, чрез създаване на напреднал краен продукт на гликиране (AGEs), който се свързва с и уврежда колагена. Натрупването на AGEs е свързано с по-лошо зрение, поради втвърдяване на лещата в окото ви, втвърдяване на артериите, рисков фактор за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, по-твърда и по-малко еластична кожа и сухожилия и по-лошо здраве на костите.

Стресът и влиянието му върху ставите и костите

Колагенът е от решаващо значение за здравината на костите. Докато костните минерали осигуряват твърдостта на костта, колагенът е отговорен за качеството на костите. Костната минерална плътност е това, което се тества при скрининг на хора за остеопороза в тест с двойна рентгенова абсорбциометрия (DEXA), но костната минерална плътност (КМП) не е добър предиктор за фрактури при остеопороза. Всъщност от 90-те години на миналия век е известно, че тестът DEXA може да предскаже само 44% от жените и 21% от мъжете, които ще счупят кост.

Колагенът осигурява скелето, към което се свързват минералите. Тъй като количеството на колаген намалява, минералите се губят от костите. Сканирането с DEXA измерва само минералите, но колагенът е този, който придава на костта гъвкавост и способност да абсорбира удара от падане, да разпръсне този удар върху по-голяма площ и да не се счупи.

Освен количеството на колаген, важно е и неговото качество. Изследванията показват, че част от големите различия в здравината на костите, може да са свързани с разликите в качеството на колагена. И както беше отбелязано по-горе, тази връзка изглежда се модулира от стрес. Това може да обясни защо, например, хроничният психологически стрес, който повишава кортизола и създава свободни радикали, е свързан с остеопорозата, която се характеризира с ниска костна маса и влошаване здравината на костите.

Имаме общо 213 кости в телата си. Нашите кости непрекъснато се подлагат на ремоделиране – разграждане и изграждане – за да се премахне старата, повредена кост и да се замени с нова, по-здрава кост, която запазва общата здравина.

Колагенът е ключов фактор за успешното костно ремоделиране, здравината и гъвкавостта на костите. Синтезът на кост от клетки, наречени остеобласти, зависи от колагена, най-вече колаген тип 1, който остеобластите отделят заедно с други молекули и протеини. Те помагат за формирането на костния матрикс.

Не е изненадващо, че изследванията показват, че пероралната добавка с хидролизиран колаген води до по-голямо натрупване на колаген в хрущяла и добавката е свързана с облекчаване на болки в ставите, дължащи се на остеоартрит. По подобен начин изследванията показват, че добавката с колаген може да помогне за предотвратяване на остеопорозата. В проучване на жени в постменопауза (група, която е с повишен риск от изтъняване на костите, загуба на кост и фрактури) добавянето на колаген е свързано с увеличаване на костната минерална плътност.

Стресът и влиянието му върху кожата

стресът и влиянието му върху кожата на лицето

Всички се възхищаваме на свежата, плътна кожа на новородено и безупречните им лица, без нито една бръчка. Стиснете бузите на бебето и кожата му ще се върне на мястото си. Това се дължи на големите количества здравословен колаген в кожата им. Колагенът съставлява около 80% от нашата кожа.

Когато се погледнете в огледалото, ако кожата ви става по-отпусната, има повече бръчки или е леко отпусната и изглежда суха, това вероятно е защото губите колаген. Здравето на кожата се счита за една от уликите за цялостното „благополучие“. Не виждаме стареенето на вътрешните си органи, но кожата ни дава първите очевидни признаци на времето. И това, което виждате в кожата, може да се случва и в костта.

Тук също стресът може да повлияе на кожата чрез разграждането на колагена. Кожата участва в реакцията на стрес чрез обсъдената по-горе HPA ос. Кожните мастни клетки, които реагират на заплахи чрез освобождаване на хистамин и други провъзпалителни молекули, се активират от стреса и също така произвеждат хормони на стреса и възпалителни фактори. В тази среда приносът на колагена за възстановяването на кожата и заздравяването на рани е нарушен.

Добавянето на колаген подобрява еластичността и влажността на кожата. В едно рандомизирано, плацебо-контролирано проучване на 69 жени на възраст между 35 и 55 години, добавките с колаген в продължение на осем седмици водят до значително подобрение на еластичността на кожата. В друго проучване, добавките с хидролизиран колаген подобряват хидратацията на кожата.

Какво можеш да правим?

Управлението на стреса е важно за намаляване на неговите коварни щети.

Дайте приоритет на намаляването на стреса

Редуцирайте-стреса

Включете техники за намаляване на стреса като медитация, упражнения за дълбоко дишане, за да сведете до минимум въздействието на стреса върху цялостното здраве и колагена.

Балансирана диета

Зареждайте-тялото-си-с-прясна-храна

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, витамини С, витамин Е и омега-3 мастни киселини, за да подпомогнете производството на колаген и да противодействате на ефектите от стреса.

Адекватен сън

Осигурете си качествен сън, тъй като подпомага естествените процеси на възстановяване на тялото, включително синтеза на колаген.

Ограничете захарта и преработените храни

Намалете приема на захар и преработените храни, тъй като те ускоряват разграждането на колагена.

Бъдете хидратирани

бъдете хидратирани

Поддържайте адекватни нива на хидратация, за да поддържате еластичността на кожата и цялостното здраве.

Редовни упражнения

редовни упражнения

Участвайте в редовна физическа активност, за да намалите нивата на стрес и да насърчите цялостното благосъстояние, което може индиректно да подпомогне запазването на колагена.

Рутинна грижа за кожата

рутинна грижа за кожата

Следвайте рутинна грижа за кожата, която включва колагенова добавка и продукти за повишаване на колагена като ретиноиди, серуми с витамин С или пептиди, за да поддържате нивата на колаген.

В заключение

Дълбоките ефекти на стреса върху разпада на колагена, разкриват тревожна връзка между психическото благополучие и физическото здраве. Хроничният стрес нарушава синтеза на колаген и насърчава разграждането му, което се проявява в ускорени признаци на стареене, намалена еластичност на кожата и проблеми със ставите.

Признаването на тази връзка подчертава неотложността на управлението на стреса, не само за психичното здраве, но и за запазването на основния структурен протеин на тялото. Даването на приоритет на намаляването на стреса, чрез внимателност, корекции в начина на живот и специализирани практики за грижа за кожата, се очертава като основна стратегия за запазване целостта на колагена.

Признавайки и активно смекчаването на дълбокото въздействие на стреса върху колагена, потвърждава отново значението на цялостното благополучие, като дава възможност на хората да изградят по-здрава основа за общо здраве и жизненост.

Similar Posts