рибен колаген

Какво е рибен колаген? Ползи, видове, прием

Колебаете се, какъв източник на колаген, да изберете? Рибният колаген определено оглавява списъка.

Въпреки, че има предимства, свързани с всички източници на животински колаген, рибните колагенови пептиди са известни с това, че имат най-добра абсорбция и бионаличност, поради по-малките си размери на частиците, в сравнение с други животински колагени, което ги прави мощни антиоксиданти. Бионаличността е изключително важна, тъй като до голяма степен определя ефикасността на всяко хранително вещество, което поглъщате.

Рибният колаген се абсорбира до 1,5 пъти по-ефективно в тялото и има по-добра бионаличност от говеждия или свинския колаген. Тъй като се абсорбира по-ефективно и навлиза по-бързо в кръвта, той се счита за най-добрият източник на колаген.

Способността на рибения колаген да се абсорбира по-лесно от телата ни, се дължи на по-ниското му молекулно тегло и размер, което позволява на колагена да се абсорбира на по-високо ниво през чревната бариера в кръвния поток и да се пренася лесно в тялото. Това води до синтез на колаген в ставните тъкани, костите, дермата на кожата и много други основни системи на тялото.

Тъй като не сме склонни да ядем частите от рибата, съдържащи колаген (главно кожа и люспи), приготвянето на домашен рибен бульон или допълването му с добавка с колаген е следващото най-добро нещо.

Какво е рибен колаген

Рибният колаген е сложен структурен протеин, който помага да се поддържа силата и гъвкавостта на:

 • кожата
 • връзки
 • ставите
 • кости
 • мускули
 • сухожилия
 • кръвоносни съдове
 • венците
 • очи
 • нокти
 • коса

Това е колаген тип I, който е най-изобилният колаген в човешкото тяло. Тип I е най-известен с това, че осигурява основата за красива кожа, силни съединителни тъкани и здрави кости.

Рибните колагенови пептиди имат много специфични аминокиселинни състави, с висока концентрация на глицин, хидроксипролин и пролин.

Когато се погълне рибен колаген, хидроксипролиновите пептиди не се усвояват напълно до свободни аминокиселини и могат да бъдат открити в кръвта. Тези хидроксипролинови пептиди стимулират клетките в кожата, ставите и костите и водят до синтез на колаген, чрез клетъчно активиране и растеж.
какво-е-рибен-колаген

Люспите, кожата, костите и перките на прясна или соленоводна риба се използват за създаването на рибни колагенови добавки. Тъй като тези части се считат за отпадъчни продукти по време на обработката на рибата, използването им за създаване на други продукти помага за намаляване на замърсяването на околната среда.

Ползи за здравето

Борба със стареене

Тъй като рибният колаген е колаген тип I и колагенът тип I е това, от което се състои нашата кожа, не е изненадващо, че може да е от огромна полза за кожата. Помага за предотвратяване и подобряване на всички признаци на стареене на кожата, което го прави чудесна ежедневна добавка против стареене.

Възможните ползи за кожата от консумацията на този колаген включват подобрена гладкост, по-добро задържане на влага, повишена еластичност и предотвратяване на образуването на дълбоки бръчки.

Хидролизираният рибен колаген е съставен от малки пептиди, с ниско молекулно тегло, които лесно се усвояват, абсорбират и разпределят от човешкото тяло.

Изследвания, публикувани през 2015 г. в Open Nutraceuticals Journal, посочват проведените многобройни клинични изпитвания, показващи ефикасността и ползите от колагеновите пептиди върху свойствата на кожата, включително хидратация, еластичност и намаляване на бръчките. Изследователите заключват, че хидролизираният колаген е умно оръжие в ежедневната борба с нежеланите, но видими признаци на стареене.

Заздравяване и регенерация на костите

Рибният колаген е показал способността си да увеличава естественото производство на колаген в тялото. В миналото, проучванията показват, че колагеновите пептиди от рибена кожа, могат да имат положителен ефект върху здравето на костите, чрез увеличаване на костната минерална плътност и упражняване на противовъзпалителна активност при остеоартрит.

Целта на едно проучване от 2013 г. беше да се определят ефектите на рибните колагенови пептиди върху синтеза, качеството и минерализацията на колаген. Резултатите от проучването показват, че рибният колаген има положителен ефект върху синтеза на колаген и качеството на колагена.

Изследователите също така установиха, че рибният колаген е полезен при минерализацията на матрицата на клетките, синтезиращи костите в епруветка. Въпреки, че това проучване не включва хора, то показва как рибният колаген е биоматериал, който може да подпомогне заздравяването и регенерацията на костите.

Освен това, изследователи от NC Oral Health Institute към Университета на Северна Каролина, изследваха ефектите на рибните колагенови пептиди в система за остеобластна клетъчна култура. Те открили, че добавката с рибен колагенов пептид „упражнява положителен ефект върху остеобластните клетки по отношение на синтеза на колаген, качеството и минерализацията, като по този начин предполага потенциалната полезност на FCP за инженерство на костна тъкан“.

Заздравяване на рани

Рибният колаген, може да помогне на следващото ви ожулване, драскотина или по-сериозна рана да зарасне по-добре и по-бързо. Способността на раната да заздравява в крайна сметка се основава на колагена, който е от съществено значение за възстановяване, защото помага на тялото да образува нова тъкан.

Колаген тип I е най-изобилният структурен компонент на дермалната матрица, така че е напълно логично, че наличието на повече колаген тип I в тялото ви може да помогне на раните да зарастват по-бързо.

Преди се смяташе, че колагенът е само структурна опора. Сега знаем, че колагенът и получените от колаген фрагменти, контролират много клетъчни функции, включително клетъчна форма и диференциация, клетъчна миграция, както и синтеза на редица важни протеини.

Колагенът също играе критична роля във всички фази на заздравяването на рани: хемостаза, възпаление, пролиферация и ремоделиране.

Повишен прием на протеини

Консумирайки рибен колаген, вие не просто получавате колаген – вие получавате всичко, което протеинът съдържа. Рибният колаген се състои от над 97 процента протеин без мазнини, захари или въглехидрати, което го прави една от най-добрите протеинови храни на планетата.

Освен това има много отличителен аминокиселинен профил. Аминокиселините са органични съединения, които се комбинират, за да образуват протеини. Те, заедно с протеините, са градивните елементи на нашите тела.

Като увеличите приема на протеин чрез консумация на колаген, можете да подобрите тренировките си, да избегнете загуба на мускули (и да предотвратите саркопения) и да имате по-добро възстановяване след тренировка. Повече колагенов протеин във вашата диета винаги помага при регулиране на теглото.

Антибактериални способности

Изследване от Канада, публикувано през 2016 г., установи, че рибеният колаген има още един впечатляващ компонент: колагенцин, който е антибактериален пептид от рибен колаген. Това проучване установи, че колагенцинът напълно инхибира растежа на Staphylococcus aureus, по-известен като стафилокок или стафилококова инфекция.

Стафилококът е много сериозна, силно заразна инфекция, причинена от бактерии, които обикновено се срещат по кожата или в лигавицата на носа. За бъдещето морските колагени изглеждат като обещаващ източник на антимикробни пептиди, които могат да подобрят както човешкото здраве, така и безопасността на храните.

Нутриенти в рибния колаген

Нутриенти-в-рибния-колаген

Точното хранително съдържание в рибния колаген варира. Ето пример за 10-грамова порция хидролизиран рибен колаген, който съдържа около:

 • 45 калории
 • 9,4 грама протеин
 • 0,07 милиграма калий
 • 0,05 милиграма калций
 • 0,04 милиграма желязо

Рибен колаген срещу останалите видове колаген

Говежди (кравешки или телешки) колаген

Говеждият колаген идва от крави, по-специално от тяхната кожа, кости и мускули. Изработен е предимно от колаген тип 1 и 3, което е подходящо, като се има предвид, че това са най-разпространените типове, създадени и открити в човешкото тяло. Той е богат на глицин и пролин и следователно е полезен за производството на креатин, изграждането на мускули и също така помага на тялото да произвежда свой собствен колаген.

Пилешки колаген

Типът колаген, който е най-изобилен в пилешкия колаген, е тип 2, който е най-добър за изграждане на хрущял. Това го прави полезен за здравето на ставите, особено след като този източник, също така осигурява хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат – и двата имат ефект против стареене. Повечето добавки, съдържащи колаген, обикновено използват пилешки колаген и осигуряват тип 2.

Рибен колаген

Установено е, че колагенът, получен от риба, се абсорбира лесно и осигурява предимно колаген тип 1, с аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Тъй като тип 1 може да се открие в цялото тяло, консумацията на повече рибен колаген се свързва с ползи за ставите, кожата, жизненоважни органи, кръвоносни съдове, храносмилане и кости.

Хидроксипролинът е важен компонент на тройната спирала на колагена и по-ниските нива са свързани с разграждане на ставите и следователно със симптоми/признаци на стареене. Хидроксипролинът е необходим за стабилността на колагена и се създава чрез модифициране на нормалните пролинови аминокиселини след изграждането на колагеновата верига. Тази реакция също изисква витамин С (за подпомагане на добавянето на кислород), поради което дефицитът на витамин С може да причини аномалии в нивата на колаген.

Колаген от мембраната на черупката на яйцата

Яйчният колаген, открит в черупките и белтъците на яйцата, съдържа предимно колаген тип 1. Той също има тип 3, 4 и 10, но най-много тип 1, точно като човешкото тяло (приблизително 100 пъти повече тип 1, отколкото тип 4). Осигурява глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и различни аминокиселини, които имат ползи за изграждането на съединителната тъкан, заздравяването на рани, изграждането на мускулна маса и намаляването на болката/сковаността.

Интересни факти

 • Първият път, когато химиците извличат колаген от рибена кожа, е през 1985 г.
 • Рибният колаген понякога се нарича морски колаген, но продуктите с морски колаген понякога се добиват от миди и медузи, което не е точна дефиниция за колаген от риби.
 • Рибният колаген се добива от люспите, кожата, костите и перките на прясна или соленоводна риба.
 • В исторически план пълното използване на тялото на рибата, може да се види в много ястия, включително главите и очите.
 • В Чили и други части на Южна Америка, рибните глави се използват в ястие, наречено caldillo de congrio, в което рибените глави се варят заедно със зеленчуци и билки, за да се получи богат на хранителни вещества, богат на колаген бульон. Това се използва като основа за супа.
 • Рибният колаген е с високо съдържание на есенциални и неесенциални аминокиселини.

Как да приемам рибен колаген

как да приемам рибен колаген

Рибен колаген, може да откриете, както в местния здравен магазин, така и онлайн. Предлага се като хапче, течен или на прах.

Изберете такъв, какъвто най-пасва на ежедневието ви, като идва от реномирана компания и е без ГМО и без глутен. Също така се уверете, че няма пълнители, захар, изкуствени аромати или изкуствени консерванти.

Може да намерите хиалуронова киселина и витамин С, включени във вашата добавка с рибен колаген, защото те подпомагат усвояването му. Пазете се от колагенови добавки, произведени в страни със свободен производствен контрол и стандарти.

Когато колагенът се хидролизира, протеиновите молекули се разпадат на по-малки молекули. Добавките с хидролизиран рибен колаген се усвояват по-лесно от тялото ви.

Рибният колаген е различен от морския. Много продукти с морски колаген се добиват от миди и медузи, което не се препоръчва.

Винаги съхранявайте продуктите с колаген на хладно и сухо място.

Може да се страхувате да купувате и използвате продукти с рибен колаген, защото смятате, че ще миришат и/или имат вкус на риба. Не се притеснявайте – днес на пазара има много продукти, които са без вкус и мирис или имат неутрален, нерибен вкус.

Можете лесно да смесите колаген на прах със смутита, кафе, чай или чаша гореща вода. Можете дори да го добавите към супи или сосове. Идеи, как да разнообразите менюто си с колаген, тук.

Домашно приготвеният рибен бульон е друг чудесен начин да се възползвате от ползите от рибния колаген. Опитайте рецепта за домашно приготвен рибен бульон, пълен с колаген и други полезни за здравето хранителни вещества, заедно с други рецепти за бульон от рибени кости.

Към добавянето на рибен колагенов продукт към вашето ежедневие, можете също да получите този огромен протеин, чрез добавки с колаген, като колагенови хидролизати. Добавките с колагенов хидролизат са лесни за намиране в повечето магазини за здравословни храни или аптеки.

Рискове и странични ефекти

Няма често съобщавани странични ефекти на рибения колаген.

Домашен колагенов рибен бульон

Представяме ви бърз и лесен колагенов бульон по рецепта на Марта Стюарт.

Ще са ви необходими:

 • 2 килограма рибени кости от треска
 • Черупки от около 1 килограм скариди
 • 2 чаши сухо бяло вино
 • 3 дафинови листа
 • 3 стръка магданоз
 • Стръкче мащерка
 • 1 чаена лъжичка едра сол

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки плюс 2 литра вода в голяма тенджера. Оставете да заври на силен огън. Веднага намалете котлона, след завиране и гответе за 25 минути. Обезмаслете повърхността и прецедете течността през фино сито в чист съд. Съхранявайте в хладилник. Приемайте по 500мл на ден.

В заключение

Когато приключваме нашето изследване на чудесата на рибения колаген, става очевидно, че този морски еликсир е много повече от добавка. Tова е подмладяваща сила от дълбините на океана. Уникалният състав на рибения колаген, богат на колаген тип I, се оказва инструмент за укрепване на кожата, косата и ноктите.

Със своята безупречна бионаличност, той без усилие се интегрира в изцяло в тялото, насърчавайки подновяване и устойчивост. Докато прегръщаме подхранващата прегръдка на рибния колаген, ние се впускаме в пътешествие, където съкровищата на морето се разкриват под формата на повишена еластичност на кожата, намалени бръчки и подсилени съединителни тъкани.

Similar Posts