колко време се пие колаген

Колко време се пие колаген?

Колко време е необходимо, за да подейства колагенът?

И така, колко време отнема колагенът да започне да действа?

По същество времето, необходимо на колагеновите добавки да започнат да действат, зависи от това за какво ги използвате, както и от текущото ви изходно състояние на колаген. Добавката със специфични биоактивни колагенови пептиди е ефективна за различни употреби, но колко време отнема да подейства зависи от различни фактори. Колко време се пие колаген, нека продължим.

Зависи от състоянието на колагена

състояние на колагена

След като хидролизираните колагенови пептиди се абсорбират в кръвния поток, телата ни могат да използват този колаген доста бързо – дори в рамките на един час, колагеновите пептиди могат да започнат да действат магически в нашите клетки.

Като цяло времето, необходимо на колагена да заработи, зависи от текущите нива на колаген в тялото ви. Ако имате ниски нива на колаген, може да забележите по-драматична разлика, след като започнете да го приемате. От друга страна, ако вече имате добър статус на колаген, може да не забележите толкова бърз ефект.

По същество, колкото по-ниски са нивата на колаген, толкова по-бързо ще забележите разликата, след като започнете да приемате продукти с колаген.

Подобряване на кожата за седмици

Ако приемате колаген за кожата си, може да забележите разлика след няколко седмици.

Според проучване на Journal of Cosmetic Dermatology, колагеновите пептиди значително намаляват бръчките с над 30% след 3 месеца. Някои участници в проучването виждат резултати дори след само четири седмици, така че може да варира от човек до човек.

Други проучвания показват значително подобрение на еластичността на кожата в рамките на осем до дванадесет седмици след ежедневен прием на хидролизиран колаген.

Като цяло, проучванията последователно показват, че хората са увеличили плътността на кожата си само четири седмици след прием на колаген.

Ползите за здравето на ставите може да отнеме повече време

Ако приемате колаген за намаляване на болките в ставите, всъщност може да отнеме малко повече време, за да забележите подобрения, тъй като натрупването на плътност на колаген в съединителната тъкан на тялото е продължителен процес.

Спортисти, които приемат ежедневно 10 грама колагенови пептиди на ден, съобщават за значителни подобрения в болките в ставите след 24 седмици. Това е още една причина да сте сигурни, че с последователно приемане на колагенова добавка, се извлича най-голяма полза.

Може да зависи от това колко приемате

Както при много неща, дозата определя ефекта. Добавките с колагенови пептиди не са по-различни. Тялото се нуждае от често снабдяване с колаген. В крайна сметка това е най-разпространеният протеин в тялото, така че се нуждаем от него на много места за оптимално здраве.

Например, ако имате малки количества колаген и започнете постоянно да приемате 10 грама колагенови пептиди дневно, вероятно ще видите полза сравнително бързо.

От друга страна, ако несистемно приемате колагенови пептиди или може би само половината от препоръчителната доза, би имало смисъл да мине малко повече време, преди да започнете да забелязвате резултати.

Ако се надявате да видите резултати по-рано, идеално е да започнете да приемате редовно препоръчителната доза. Въпреки това, повече колаген не винаги е по-добре, тъй като тялото може да абсорбира и използва само толкова много колаген наведнъж.

Колко време се пие колаген?

Колко-време-се-приема-колаген

Кожа

Много от наличните проучвания предполагат, че бихте могли да видите забележимо подобрение в еластичността, хидратацията и плътността на кожата между 6 и 12 седмици редовен прием на колаген. Например, това скорошно проучване от 2020 г. измерва различни кожни маркери на 2, 4, 6 и 8 седмици – но открива забележими резултати едва на 6 и 8 седмици.

Стави и сухожилия

Борите се със скърцащи, болезнени стави? Проучванията показват, че може да започнете да изпитвате облекчение от тези досадни симптоми някъде между 12 седмици до 6 месеца – като по-краткият период предлага по-локализирана поддръжка на ставите (т.е. по-добра подвижност на ставите), а по-дългата времева рамка подобрява здравето на ставите като цяло. При сухожилията и ставните връзки, периодът ще бъде някъде между 3 и 6 месеца.

Кости

Ето нещо, което трябва да знаете за вашите костни клетки. Повечето от тях имат живот от 25 години и могат да живеят до 50 години. И така, като се има предвид колко дълъг е физиологичният график за костен обмен, настоящите изследвания показват, че няма да имате никакво подобрение в здравето на костите, докато не приемате колаген последователно до една година (или понякога повече).

Например, това проучване от 2018 г., публикувано в Nutrients, установи, че жените в постменопауза показват повишена костна плътност, едва 12 месеца след ежедневна консумация на колагенови пептиди. Да, прочетете го отново: „ежедневно“!

Коса и нокти

Обичайно е при прием на колаген, да се забележи повишена здравина на ноктите (чао, нокти, които се цепят лесно!) и по-гъста, по-здрава коса след 2-4 седмици редовен прием на колаген.

Начини за стимулиране на производството на колаген

За щастие има начини, по които хората могат естествено да подобрят способността на тялото си да произвежда колаген. Балансираната диета и задоволяване на хранителните нужди на тялото ви, както и редовното добавяне на колаген са две от най-добрите неща, които можете да правите ежедневно.

Яжте храни, богати на витамин С

Фокусирането върху консумацията на достатъчно витамин С може да бъде полезно за подобряване на производството на колаген. Витамин С е негов предшественик, което означава, че тялото изисква витамин С да присъства, за да се осъществи синтеза на колаген. Някои храни, богати на витамин С, включват например цитрусови плодове, чушки, ягоди и спанак.

Вземете добавки с колаген

Нещо повече, изследванията показват, че приемането на колагенови добавки може действително да увеличи скоростта, с която се осъществява синтеза на колаген. Това означава, че приемането на колаген може да помогне за стимулиране на тялото да произвежда още повече колаген.

Осигурете си здравословен начин на живот за оптимални резултати

Начини-за-стимулиране-на-производството-на-колаген

Важно е да имате предвид, че никоя добавка не може да подобри или наруши вашето здраве. Въпреки, че колагеновите добавки могат да помогнат за подобряване на вашето здраве, те са просто допълнение към вашата ежедневна рутина. Оралното добавяне на колаген не може да замени необходимостта от богата на хранителни вещества диета и редовни упражнения.

Не подценявайте значението на добре балансирана диета с пълноценни храни, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни, бобови растения и здравословни мазнини.

Колагеновата добавка е фантастично допълнение към здравословната диета за насърчаване на здрава кожа, коса и нокти, както и за поддържане на здрави стави и силна имунна система.

Ограничете преработените храни

Стремете се да ограничите приема на добавени захари, рафинирани брашна и масла, натрий и преработени храни, тъй като тези видове храни могат да увредят кожата, здравето на червата, имунното здраве и да увеличат възпалението. По същество лошата диета работи срещу ползите, които се стремите да видите, когато приемате колаген.

Намалете приема на алкохол

Консумацията на алкохол също може да попречи на синтеза на колаген, така че е добра идея да ограничите приема. Прекомерният прием на алкохол, може да повлияе на здравето на кожата, ставите и може да увреди здравето на червата и имунната система.

Избягвайте пушенето

В допълнение към хранителните навици, които пречат на синтеза на колаген, навиците в начина на живот като тютюнопушене и прекомерно излагане на слънце могат да повлияят отрицателно върху производството на колаген. Тютюнопушенето води до повишено възпаление, което довежда до разграждане на колагена и еластичните кожни влакна. Това прави кожата по-сива, по-груба и по-малко плътна, отколкото би била иначе.

В заключение

Много хора приемат добавки с колаген, за да подобрят здравето на кожата, косата, ноктите, храносмилането и др. Има много изследвания в подкрепа на ефективността на приема на колагенови пептиди, тъй като те се усвояват по-лесно от тялото.

Тази статия обяснява много предимства на колагена и отговаря на често срещания въпрос: “колко време е необходимо, за да подействат добавките с колаген?” Колко време е необходимо на колагеновите добавки да подействат зависи от много фактори, включително възраст, дозировка, диета и начин на живот, както и индивидуалните нужди от колаген.

Като цяло, повечето хора ще видят полза, след като приемат 10 грама колагенови пептиди дневно в продължение на 4-12 седмици. Имайте предвид обаче, че това ще варира от човек до човек.

Най-важното е да се уверите, че ядете здравословна, балансирана диета, богата на цели храни, за да извлечете най-голяма полза от вашата колагенова добавка.

Similar Posts