колаген за лице

Колаген за лице – 20 начина да запазите и увеличите колагенът в лицето си

В търсене на тайната за гладка кожа, ще чуете много бърборене за колаген за лице и „подсилване на колагена“, но какво точно означава това? Колагенът е основният структурен протеин в кожата, който действа като скеле и осигурява обем, така че кожата да е гладка и без бръчки.

Фактори на околната среда, като излагане на слънце и замърсяване, могат да разградят колагена, което прави по-вероятно да видите бръчки, когато се погледнете в огледалото. Годините също са основен фактор. С напредване на възрастта производството на колаген намалява, така че кожата може да изглежда по-тънка и да има по-малко структурна опора, поради което хората започват да забелязват свличане или увисване на кожата си.

Наличието на повече колаген означава по-малко бръчки и гладка, повдигната кожа. Загубата на колаген започва в началото на двадесетте години, което прави важно както да запазите колагена, който имате, така и да стимулирате кожата си да го произвежда по-бързо.

Представяме ви, 20 интелигентни начина да направите точно това.

Колаген за лице – 20 начина да запазите и увеличите колагенът в лицето си

начина-да-запазите-и-увеличите-колагенът-в-лицето-си

Добавете ретиноиди – златният стандарт за локално приложение, към вашата рутина

Ретиноид/ретинол са производни на витамин А, които регулират гените, участващи в производството на колаген. „Изследванията показват подобрение на мимическите бръчки след прилагане на ретинол в продължение на 12 седмици“, след проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology.

Опитайте Бакучиол, ако кожата ви е чувствителна

Бакучиолът е естествена алтернатива на ретинол/ретиноид и се смята, че по подобен начин стимулира обмяната на кожните клетки, за да увеличи производството на колаген с по-малък риск от дразнене. Това е особено подходящо за хора с чувствителна кожа.

Защитете колагена с локален витамин С

Нанесете серум с витамин С сутрин. Витаминът е антиоксидант, който предпазва колагена в кожата ви от UV увреждане. Нещо повече, той предизвиква образуването на колаген и стабилизира колагеновите протеини в кожата.

Приемайте пептиди

Пептидите са къса верига от аминокиселини, които служат като градивни елементи на протеини. Продукти с пептиди е показано, че помагат за насърчаване на колаген и еластин в кожата, подобрявайки стегнатостта.

Нанасяйте слънцезащитен крем всяка сутрин

Слънцезащитният крем е от жизненоважно значение за предотвратяването на рак на кожата, но също така и за поддържане кожата млада и еластична. Излагането на ултравиолетови лъчи може да доведе до разграждане на колагена, което води до появата на фини линии и бръчки. Никога не е твърде рано, за да започнете да носите слънцезащитни продукти редовно.  Американската академия по дерматология препоръчва да изберете широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок фактор.

Повтаряйте нанасянето на слънцезащитен крем през целия ден

Въпреки, че превръщането на слънцезащитни продукти в част от вашето ежедневие е от съществено значение, също така е важно да ги нанасяте отново през целия ден, особено в дните с продължително излагане на слънце. Проверете етикета на вашия продукт, препоръките за повторно прилагане варират, въпреки че Skin Cancer Foundation препоръчва това да се прави на всеки два часа.

И не забравяйте под брадичката

Във вашата рутинна слънцезащита за запазване на колагена, не забравяйте врата, гърдите и ръцете си. В тези области могат да се видят ефектите от кумулативното увреждане от слънцето, тъй като кожата в тези области е по-тънка и следователно е по-вероятно да покаже ефектите от стареенето.

Помислете за приемане на колагенови добавки

приемане-на-колагенови-добавки

Предлагат се различни добавки с колаген, включително прахове, които можете да смесите в кафе и смутита. Предварителните изследвания показват, че тези добавки помагат за увеличаване на еластичността на кожата, хидратацията и плътността на колагена в кожата.

Добавете чисти протеини към менюто си

Яжте балансирана диета, която включва достатъчно количество протеини. Храните с високо съдържание на протеини, съдържат аминокиселини, които са с особена важност за синтеза на колаген. Чистите източници на протеин включват риба, морски дарове, пилешки гърди без кожа и постни разфасовки говеждо и свинско месо.

Ограничете приема на добавена захар

Диета, богата на захар, насърчава образуването на напреднали крайни продукти на гликиране (уместно наречени AGE), които разграждат колагена. Ограничете консумацията на захар, като замените нездравословните десерти с натурални продукти.

Зареждайте тялото си с прясна храна

Зареждайте-тялото-си-с-прясна-храна

Има много предимства да напълните половината си чиния с плодове и зеленчуци, включително предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и рак, както призовава Харвардският университет. Добавете здравето на кожата към този списък. Яденето на богати на антиоксиданти порции, чрез плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на щетите от свободните радикали, които разграждат колагена.

Носете шапка, за да блокирате слънчевите лъчи

Шапка с широка периферия ще предпази лицето, скалпа и шията ви от вредните слънчеви лъчи. Изберете шапка, която има поне 7-сантиметрова периферия, изработена от плътно изтъкан материал.

Спортни очила за защита на очите

За да предотвратите образуването на пачи крак, носете слънчеви очила. Обгръщащите очила спират ултравиолетовите лъчи да се промъкнат около очите. Добрата новина е, че дори евтините слънчеви очила предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Спрете цигарите

Пушенето на цигари състарява кожата ви по различни начини. Пушенето намалява притока на кръв и кислорода към кожата. Освен това създава токсични свободни радикали, които увреждат колагеновите и еластиновите влакна и поглъщат антиоксиданти в кожата. В крайна сметка, това ускорява образуването на бръчки, а минали изследвания показват, че навикът състарява кожата ви по-бързо.

Помислете за химически пилинг

Има много възможности за процедури против стареене, включително химически пилинг. Използват се хидрокси киселини (като гликолова киселина), за да стимулират обновяването на кожните клетки, което от своя страна стимулира производството на колаген. Пациентите виждат незабавни ползи от химическия пилинг, тъй като те могат да помогнат за тонуса, текстурата и появата на фини линии и бръчки.

Попитайте вашия дерматолог за други процедури

Попитайте вашия дерматолог, дали сте добър кандидат за лазер за възстановяване на повърхността, радиочестотно лечение, микроигли, IPL (интензивна пулсираща светлина), Juvederm/Restylane или Radiesse. Тези лечения действат чрез стимулиране на производството на колаген и могат да помогнат за лечение на видимите признаци на стареене. Пациентите забелязват, че кожата им изглежда по-равномерна и гладка с течение на времето.

Редуцирайте стреса

Редуцирайте-стреса

Стресът причинява възпаление и отслабва способността на тялото да се възстановява, ускорявайки стареенето на кожата, показват предишни изследвания. Поддържайте списък със стратегии за облекчаване на стреса, които да имате подготвени, когато животът стане непосилен.

Движете се

Физическата активност поддържа тялото, умът и кожата млади. Упражнението е друг важен фактор за забавяне на процеса на стареене. Нещо повече, поддържането на активност е добросъвестен начин за премахване на стреса.

Намалете алкохола

Алкохолът уврежда способността на кожата да произвежда колаген, както и нейната естествена антиоксидантна защитна система, което я прави по-уязвима към увреждане. Хората, които пият осем или повече напитки седмично, са по-склонни да имат линии и бръчки.

Осигурете си почивка за красота

Въпреки, че са необходими повече изследвания, поддържането на редовен график на съня може да помогне за обновяването на колагена, показва изследване върху мишки, публикувано през 2020 г. Sleep Foundation препоръчва седем до девет часа сън на нощ.

В заключение

Запазването и увеличаването на колаген за лице е проактивен подход за поддържане на еластичността на кожата и младежкия тен. Чрез възприемане на многостранна стратегия, която включва благоприятно за колагена меню, богато на антиоксиданти и витамини, защита от слънцето за минимизиране на UV щетите, използване на продукти за грижа за кожата, които стимулират производството на колаген, и проучване на неинвазивни лечения, хората могат да поемат отговорност за здравето на кожата си.

Възприемането на тези стратегии не само предпазва съществуващия колаген, но също така насърчава неговото обновяване, насърчавайки устойчив, сияен и противопоставящ се на стареенето вид. Докато вървим по пътя на стареенето, ангажиментът за запазване на колагена се превръща в доказателство за сливането на грижата за себе си и науката, което позволява на хората да посрещат всеки ден с увереност и сияен, жизнен тен.

Similar Posts