колаген в кафето

Мога ли да добавя колаген в кафето?

Пазарът на колагенови добавки претърпя рязък ръст през последните няколко години.

С предполагаеми ползи като подобрен тен на кожата и намалена болка в ставите, потребителите обмислят хитри начини да вмъкнат малко допълнителен колаген в ежедневното си меню. Интересното е, че добавянето му към кафето е един от тях.

Тази статия ще разгледаме, дали можем да прибавяме колаген в кафето си, но първо нека накратно се запознаем с това, какво е колаген, видове и как той е най-нужният протеин в телата ни.

Какво представлява колагенът?

какво представлява колагенът

Колагенът е плътен, неразтворим и влакнест протеин, открит в костите, мускулите, кожата и сухожилията. Съставлява една трета от общия телесен протеин по тегло, с това той е най-изобилният протеин в човешкото тяло.

Въпреки, че има много видове колаген, 80-90% от тях, открити в телата ни, се състоят от:

 • Тип I: кожа, сухожилия, връзки, кости, дентин и интерстициални тъкан
 • Тип II: хрущяли в цялото тяло, стъкловидно тяло на окото
 • Тип III: кожа, мускули и кръвоносни съдове

С напредване на възрастта тялото произвежда по-малко колаген, което води до структурен спад в кожата и костните тъкани. Това може да доведе до бръчки и отслабване на ставния хрущял.

Един потенциален начин да противодействате на този процес е да увеличите приема на колаген от храни като костен бульон или да използвате добавка с колаген.

Видове колагенови добавки

Докато колагенът може да бъде получен от прясната храна, по-измерим начин за увеличаване на приема е да го приемаме под формата на добавка.

Добавките с колаген идват от различни източници, но най-често срещаните са свински, телешки и морски източници. Всички те са предимно колаген тип 1. Предлагат се и вегански добавки с колаген, благодарение на напредъка в технологиите, в които се използват генетично модифицирани дрожди и бактерии.

Повечето колагенови добавки идват хидролизирани в пептиди, което означава, че вече са разградени. Това ги прави по-лесни за храносмилането и включването им в съединителната тъкан.

По-голямата част от колагеновите добавки се предлагат в прахообразна или течна форма, както и ароматизирани или неовкусени. Много хора предпочитат неовкусения сорт, тъй като може да се добавя към храни и напитки, без това да повлияе на вкуса.

Топ 3 потенциални ползи на колагена

Когато се добави колаген към ежедневното меню, има няколко потенциални ползи, които хората може да търсят. По-долу са изброени първите 3 научно обосновани предимства на колагеновите добавки.

Подобряване тена на кожата

Като се има предвид, че тялото произвежда по-малко колаген с възрастта, еластичността и хидратацията на кожата са засегнати, което потенциално води до увеличаване на бръчките.

Някои хора приемат добавки с колаген, за да противодействат на този процес, като изследванията подкрепят тези твърдения. Например, едно проучване установи, че приемането на перорални колагенови добавки подобрява еластичността на кожата, хидратацията и плътността на колагена.

Лосионите и кремовете с колаген за локално приложение, също са популярни, въпреки че не изглеждат толкова ефективни, колкото пероралните добавки, според данните.Въпреки това, допълването с колагенов протеин може да помогне за намаляване на признаците на стареене, като бръчки и сухота.

Облекчаване болките в ставите

Хрущялът около ставите е изграден от колагенови влакна. Заедно с нивата на колаген в кожата, които намаляват с възрастта, настъпват структурни промени в хрущяла в тялото.

Това може да доведе до болки в ставите в някои случаи поради артрит, състояние, характеризиращо се с възпаление на ставите.

Някои проучвания показват, че приемането на колагенова добавка може да подобри симптомите на болки в ставите, причинени от артрит.

По този начин, ако изпитвате болки в ставите, добавянето на колагенов протеин може да осигури известно облекчение.

Предотвратява загубата на костна плътност

Нашите кости също са изградени и от колагенови протеинови влакна. Тъй като, производството на колаген намалява с възрастта, костната маса бавно намалява, което потенциално води до костни заболявания като остеопороза.

Някои изследвания показват, че добавките с колаген могат да помогнат за предотвратяване на разграждането на костите и свързаните с тях заболявания.

Ако изпитвате намалена костна минерална плътност, добавките с колаген ⁠ – заедно с адекватен прием на калций, витамин D и фосфор ⁠ – може да са полезна инвестиция, за да помогнете за запазването на костната маса.

Добавяне на колаген в кафето

Добавяне-на-колаген-към-кафето

Различни тенденции съпътстват нарастващата популярност на колагеновите добавки, включително добавянето на колагенови пептиди към кафето.

Мнозина виждат това като идеален начин да включат повече колаген в ежедневието си. Поради по-скоро неутралния си вкус, неовкусената версия, може лесно да се добавя към храни и напитки, без това да повлияе значително на вкуса им.

Все пак, може би се чудите, дали добавянето на колаген към сутрешното кафе или други горещи напитки повлиява отрицателно на действието на колагена.

Разрушава ли се колагенът от топлина?

Когато добавяме колаген в кафето, основното притеснение е ефектът от по-високите температури върху качеството на добавката. Обикновено, когато са изложени на високи температури или киселинни и алкални разтвори, протеините се денатурират, променяйки леко структурата си.

Това е важно, тъй като колагеновите пептиди обикновено се произвеждат чрез излагане на животински кожи на киселинен или алкален разтвор за освобождаване на колаген. След това кожите се готвят във вода при температури до 88º за допълнително извличане на колагенови пептиди.

Това означава, че колагеновите добавки на пазара са в денатурирана или леко предварително усвоена форма, което подобрява усвояването им в храносмилателния тракт.

И все пак, ако колагеновите протеини са изложени на още по-високи температури, може да възникне процес, наречен разграждане, който допълнително разгражда протеина. В този момент протеинът може да не функционира по същия начин, което прави добавката безполезна.

Едно проучване, излагащо колагеновите протеини на температури от 150–420º, наблюдава, че тяхното първоначално разграждане настъпва при около 150º.

Въпреки това, кафето обикновено се приготвя при 90–96ºC – много по-нисък температурен диапазон. По този начин, докато кафето ви е под 150ºC, когато добавите колагеновата си добавка, качеството на праха е малко вероятно да бъде засегнато.

Как се използва?

как-да-добавите-колеген-към-кафето

Просто следвайте стъпките по-долу, за да добавите колаген към вашето кафе.

 1. Сварете кафето си по обичайния начин.
 2. Вземете порция колагенов протеин, обикновено около 20 грама.
 3. Внимателно разбъркайте праха в кафето си, докато се разтвори напълно.

Кафе с масло и колаген

Популярна тенденция, която се появи през последните години, е добавянето на масло и/или MCT (кокосово) масло към кафето, което води до напитка, наречена маслено кафе или бронирано кафе.

Последователите на тази тенденция твърдят, че може да потисне апетита, да насърчи загубата на тегло и да увеличи умствената яснота.

Въпреки, че няма много данни в подкрепа на тези твърдения, добавянето на масло към кафето, може да помогне на хората на кето диета с много ниско съдържание на въглехидрати да останат в кетоза, състояние, при което тялото ви използва предимно мазнини за енергия.

Кафето с масло, също е популярно при периодично гладуване, практика, която включва въздържане от храна за определени периоди. Въпреки, че технически, консумацията на кафе, което съдържа мазнини, нарушава гладуването.

Освен това, някои хора добавят колагенов протеин към своето маслено кафе, за да извлекат ползите, които колагенът осигурява.

Въпреки това, добавянето на колаген към бронираното кафе не изглежда да предоставя ползи извън тези, свързани с добавянето му към обикновеното кафе, въпреки че липсват данни в тази област.

Други храни и напитки, към които да добавите колаген

храни и напитки към които да добавите колаген

За да обогатите ежедневното си меню и начин на прием, колагенът може да се добавя и към други топли или студени храни и напитки, включително:

 • смутита
 • чай
 • сокове
 • овесени ядки
 • супи
 • картофено пюре
 • най-различни ястия

Когато добавяте колаген към други горещи храни и напитки, най-добре е да ги добавите към края на готвенето или приготвянето ⁠ — когато температурите са леко понижени ⁠ — за да избегнете разграждането.

Ако добавите колаген към студени храни и напитки, разтворимостта може да стане проблем и може да се наложи допълнително смесване. Като се има предвид, че повечето колагенови добавки са без вкус и мирис, добавянето им към храни и напитки не трябва да влияе на вкуса им.

В заключение

Колагеновите протеинови добавки бързо разраснаха своята популярност през последните няколко години, поради различни свързани ползи, като повишена еластичност на кожата и намалени бръчки и болки в ставите. Изследванията показват, че добавянето на колаген на прах към горещо кафе няма ефект върху качеството на добавката, когато кафето се приготвя в рамките на традиционния температурен диапазон от 90–96ºC.

Включването на колаген в кафето представлява удобен и многостранен начин за извличане на ползите от тази протеинова добавка.

Безпроблемното интегриране на колаген на прах в ежедневната рутина на кафе не само предлага потенциал за поддържане на еластичността на кожата, здравето на ставите и възстановяването на мускулите, но също така подобрява хранителния профил на тази любима напитка, без да прави компромис с нейния вкус или текстура.

Тази проста добавка осигурява достъпен път за хора, които искат да подсилят своя режим на здраве, обединявайки удоволствието от сутрешния ритуал с потенциала за цялостни подобрения на здравето.

Similar Posts