витамин с

Витамин С и здравето на кожата

Колагенът е от съществено значение, както за здравето на нашата кожа, така и за здравето на цялото ни тяло. Сам по себе си, той е чудесен за хидратиране на кожата, като й помага да изглежда плътна и здрава, облекчава болките в ставите, укрепва костите и съединителната тъкан, може да подобри здравето на червата, както и да заздрави косата и ноктите.

Витаминът, който е необходим и помага за образуването на колаген, е витамин С. Той също така е важен за здравето на нашата кожа. Дефицитът на витамин С и дефицитът на колаген могат да имат сериозен ефект върху нашето общо здраве.

Типичните причини, поради които производството на колаген и витамин С започва да намалява са стареенето, излагането на слънце, генетиката и лошата диета.

Хубавото е, че това е обратимо и колагенът и витамин С работят заедно, за да осигурят страхотни ползи за здравето на кожата. Продължете да четете, за да научите повече за това, как този протеин и витамин са свързани в тялото и какво могат да направят за вашето здраве.

Витамин С и здравето на кожата

Витамин-C-и-здравето-на-кожата

Ползите от витамин С са страхотни, както за здравето и добрия вид на кожата, така и за цялото тяло. Той се намира в дермата и епидермиса на кожата. Поддържа и формира кръвоносните съдове, кожата и костите.

Витамин С е водоразтворим, което означава, че тялото не може да го съхранява. Това означава, че трябва да ядем храни, които съдържат от него всеки ден.

За добро здраве на кожата, трябва да увеличите приема богати на витамини храни. Разнообразието е голямо, като витамин С е известен също като аскорбинова киселина. За витамин С, цитрусовите плодове са ключови, като грейпфрутът и лимонът са едни от най-добрите за вашата кожа. Но не единствено цитрусите, съдържат високо количество от витамина.

Дори плодове като малините съдържат голямо количество витамин Ц. Също така киви, ягоди, пъпеш, ананас, манго, папая, гуава. А, ако искате да ограничите приема на захар, била и плодова, витамин Ц има и в червените чушки. Те имат също толкова високо съдържание на витамина, но с по-ниско съдържание на захар. Други зеленчуци, които изобилстват от витамин Ц са зелените чушки, карфиолът, домати, броколи, люти чушки, брюкселско зеле, както и зеленолистните.

Този витамин е от съществено значение, както за подобряване на производството на колаген, така и за естественото осигуряване на по-здрава и блестяща кожа. Освен това, помага за детоксикация на тялото, особено на червата и черния дроб, което е необходимо за отстраняване на токсините и замърсяванията, които биха могли да засегнат кожата ви.

храни-богати-на-витамин-c

Можете, също, да приемате хранителни добавки с витамин С ежедневно. Това ще гарантира, че получавате достатъчно витамина ежедневно. Въпреки това, най-добре е да си набавяте повечето витамини чрез хранителните източници. Храни като листни зеленчуци, зелени зеленчуци, моркови и сладки картофи (с високо съдържание на витамин А и бета-каротин), цитрусови плодове, месо и морски дарове са пълни с витамини.

Витамините играят важна роля в защитата срещу свободни радикали, сърдечни заболявания, укрепване на имунната система, подобряване на синтеза на колаген, предотвратяване на скорбут, дефицит на витамин В12, дефицит на биотин и много други проблеми. Ежедневната ви диета, трябва да съдържа хранителни източници, които са богати на много витамини, фибри и хранителни вещества.

Колагенът и здравето на кожата

Колагенът е най-изобилният протеин в нашето тяло, изграден от аминокиселини. Тези аминокиселини, действат като градивни елементи в тялото. Най-важните аминокиселини за образуването на колаген са пролин и глицин.

Колагенът се намира в нашата кожа, съединителната тъкан, костите и сухожилията. Нашето естествено производство на колаген намалява с възрастта с приблизително 1% всяка година, след като достигнем 20-те си години. Ползите за здравето от колагена включват подсилена кожа, подобрени фини линии и бръчки, по-здрава коса и нокти и повишено производство на колаген в тялото, което помага за по здрави кости и съединителна тънак. Ето защо е важно да поддържаме нивата на колаген чрез богати на колаген храни и колагенови добавки.

Богати на колаген протеинови храни са, риба, пилешко, свинско, телешко, както и бобови култури. Среща се, също така, при белтъци, цитрусови и горски плодове, чесън, млечни продукти, домати, червени чушки, както и зеленолистни. За щастие, има много възможности за тази хранителна добавка. Някои опции включват, колаген на прах, колагенови капсули, течен колаген и др. Под каква форма решите да приемете своята дневна доза колаген, зависи от начина на живот и как той най-добре ще си пасне с ежедневието ви.

С всички тези варианти е вероятно да намерите този, който работи за вас и ви дава резултатите, които търсите. В медицински и здравни условия колагенът действа добре при използването му за заздравяване на рани.

Мога ли да използвам колаген и витамин С заедно?

Да! И трябва!

Добавките с колаген и витамин С работят по-добре заедно. Защо? Тъй като витамин С е хранително вещество, което може да помогне за стимулиране на естественото производство на колаген в тялото, известен още като строител на колаген. Приемането на колаген и витамин С заедно, ще подобри здравето на кожата ви повече, отколкото ако приемате само едната добавка.

За да произвежда колаген, тялото се нуждае от различни аминокиселини (градивните елементи на протеини като колаген), включително пролин и глицин, както и минералите мед и цинк и най-важното, витамин С.

Той помага за производството на колаген, като насърчава производството на клетки, наречени фибробласти. Фибробластите се намират в кожата и помагат за производството на влакнести съединителни тъкани, които поддържат кожата и ставите ни здрави и еластични, чрез секретиране на колаген.

Тъй като той е от съществено значение за здравето и изобилието на фибробластите и фибробластите произвеждат колаген, витамин С се счита за важен кофактор в производството на колаген. С други думи, без витамин С нямаше да имаме фибробласти, без фибробласти нямаше да имаме колаген.

Не само това, тъй като витамин С е антиоксидант, той също така помага за защитата на колагена от вредните ефекти на свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули на кислорода, които се движат из тялото, търсейки резервни електрони, за да ги направят отново стабилни.

Те могат да доведат до увреждане на клетките и ДНК и могат също да причинят разграждането на колагена. Свободните радикали могат да бъдат неутрализирани от антиоксиданти като витамин С. Те също помагат за фиксиране на счупени нишки на ДНК, които „кодират“ производството на колаген.

Тъй като витамин С е водоразтворим витамин, тялото не може да го съхранява. Следователно трябва да го консумираме с храната си всеки ден, защото всеки излишък се елиминира от тялото чрез урината. Храненето с храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове и сокове, горски плодове, чушки, броколи и картофи, е изключително полезно за производството на колаген.

Витамин С и синтез на колаген

Витамин-С-и-синтез-на-колаген

Има достатъчно изследвания за синергията от приема на тези две съединения заедно. В едно проучване е доказано, че витамин С увеличава отлаганията на колаген, което показва, че той играе критична роля за предотвратяване на автоинактивирането на някои колагенови ензими, които са ключови за производството на колаген.

С напредването на възрастта процесът, чрез който тялото произвежда колаген, започва да става по-малко ефективен. В същото време стресът, тютюнопушенето, лошата диета и излагането на UV светлина от слънцето намаляват производството на колаген. Това кара някои хора да приемат колагенови добавки, за да поддържат нивата си високи.

Друго проучване показва, че витамин С е важен за заздравяването на рани, поради съществената му роля в синтеза на колаген и подобрява образуването на колагенови протеини. Други проучвания го свързват с производството на колаген, хидратацията на кожата, заздравяването на рани, намаляването на бръчките и подобрените възпалителни състояния на кожата.

Витамин С помага за синтеза и защитата на колагена, така че приемането на добавка с него, едновременно с колагенова добавка, може да бъде от голяма полза.

Странични ефекти от приема на колаген и витамин С

Приемането на добавки с колаген и витамин С заедно обикновено се счита за безопасно и няма значителни странични ефекти. В редки случаи, някои хора могат да получат леки стомашно-чревни симптоми, като подуване на корема, диария или запек. Въпреки това, тези симптоми обикновено са временни и могат да бъдат избегнати чрез спазване на препоръчителната доза.

Предимства от прием на добавки с колаген и витамин С

Подобрено здраве на кожата

Колагенът и витамин С работят заедно, за да поддържат здрава кожа, като насърчават синтеза на колаген, намаляват появата на фини линии и бръчки и подобряват хидратацията и еластичността на кожата.

По-здрави коса и нокти

Колагенът и витамин С  помагат за укрепване на косата и ноктите, като предоставят необходимите градивни елементи за здравословен растеж.

Здраве на ставите

Колагенът е основен компонент на ставната тъкан и добавянето на колаген и витамин С помага за подобряване на здравето на ставите и намаляване на болката и възпалението.

В полза на трениращите

Колагенът и витамин С помагат за подпомагане на мускулния растеж и възстановяване, което може да подобри спортните постижения и да намали риска от нараняване и контузии.

Общо здраве и уелнес

Колагенът и витамин С са основни хранителни вещества за поддържане на здрави тъкани в цялото тяло и добавянето им може да осигури редица ползи за здравето, включително подобрена имунна функция и сърдечно-съдово здраве.

Често задавани въпроси

витамин-c-и-колаген

  • Можете ли да приемаме колаген и витамин С заедно?

Витамин C е важен за синтеза на колаген и има активна роля в неговото производство. Той, също така помага за свързването на колагеновите влакна и следователно приемането на витамин C и колаген заедно като добавка се счита за полезно.

  • Можете ли да приемаме колаген с други витамини?

Да, можем да приемате мултивитамини и добавка с колаген едновременно, за да поддържате здрава кожа и подобрено общо благосъстояние.

  • Витамин С дава ли ви колаген?

Витамин C помага на тялото да произвежда колаген и също така го предпазва от окислително увреждане, причинено от лоша диета, стрес, тютюнопушене и излагане на UV светлина.

  • Витамин С или колагенът е по-добър?

И витамин C, и колагенът играят роля за здравето на кожата, ставите и другите съединителни тъкани, но едното не е по-добро от другото. Колагенът не може да се произвежда без витамин C, а витамин C изобщо не може да се произвежда от тялото, ние се нуждаем от него в нашата диета.

  • Колко витамин С трябва да приемам, за да изградя колаген?

Между 500 mg и 1000 mg на ден.

В заключение

Завършвайки нашето пътешествие в грижата за кожата, витамин С и колаген се открояват като перфектната двойка за сияен завършек. Витамин С придава блясък, като се бори със стареенето, докато колагенът добавя сила за гладка и еластична кожа. Заедно те оставят прост, но мощен отпечатък върху кожата ни – обновена, жизнена и вечна.

Similar Posts