пълнее ли се от колаген

Пълнее ли се от колаген?

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото, както и един от най-важните. Намира се в сухожилията, ставните връзки, мазнините, кожата и други места. Той е вид скеле, известно като извънклетъчната матрица, която помага на съединителните тъкани на човешкото тяло да се държат заедно.

Добавките с колаген са популярни заради ползите си за косата, кожата и външния вид като цяло, което им спечелва прозвището „извор на младостта“.

Тъй като колагенът е протеин, и то много изобилен, хората понякога си задават въпроса – пълнее ли се от колаген? Ако това ви притеснява, ще се радваме да ви успокоим: няма пряка връзка между приемането на колаген и наддаването на тегло.

Пълнее ли се от колаген?

Пълнее-ли-се-от-колаген

Ако чуете анекдотични разкази за хора, които наддават на тегло, докато приемат добавки с колаген, има основателни причини за това. Скорошни проучвания показват, че добавките с колагенови пептиди могат да поддържат мускулната маса и силата при хора трениращи силово.

Тъй като мускулната тъкан е по-плътна от мастната, подобрената мускулна маса и сила може да доведе до известно наддаване на тегло. Това е така, защото мускулът тежи повече от мастните клетки.

Друго проучване установи, че добавките с колаген може да доведат до повишена костна минерална плътност при жени след менопауза. Увеличаването на костната плътност също може да допринесе за незначителни промени в теглото.

Доста забележително е, че всяка промяна в теглото, която се случва, обикновено е по здравословна причина. В някои случаи добавянето на колаген може дори да бъде свързано със загуба на тегло. (Повече за това по-долу.)

Пълнее ли се от колаген? Отговорът на този въпрос обаче е, че приемането на колаген не води до наддаване на тегло. Единственият начин да наддадете на тегло е, ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, а колагенът не съдържа твърде много калории. Всъщност, повечето видове колаген съдържат средно 40 калории на порция от 20 гр.

Все пак има някои други странични ефекти, които трябва да се вземат предвид, включително възможността за задържане на вода и подуване на корема. Нека ги разгледаме по-отблизо и да видим дали имат някакво значение за управлението на теглото.

Какво казват изследванията?

Какво-казват-изследванията

Задържане на вода

Проучванията показват, че колагенът наистина има способността да задържа вода в кожата. Добавянето на колаген значително повишава хидратацията на кожата на участниците в проучването, в сравнение с контролната група. Въпреки това, няма връзка между ползите от колагена за здравето на кожата и наддаване на тегло.

Колаген и подуване на корема

Що се отнася до подуването на корема, има добри доказателства, които предполагат, че добавянето на колаген е чисто положително. Едно проучване изследва ефектите от 20 грама дневен прием на колаген, на иначе здрави жени, които изпитват храносмилателен дискомфорт. Съответните данни показват, че рутинната добавка може да намали подуването на корема и да подобри леките храносмилателни симптоми. Тези ефекти са демонстрирани при липса на други промени в начина на живот.

Колаген и загубата на тегло?

Колаген-и-загубата-на-тегло

На този етап има много ограничени изследвания за възможната връзка между приема на колаген и редуцирането на теглото. Въпреки това, има някои доказателства, които предполагат непряка връзка между колагена и загубата на тегло. Това е така, защото колагенът има ефект върху чувството за ситост и върху разхода на енергия, като и двете помагат при управлението на теглото.

Колаген и засищане

Някои изследвания показват, че добавките с колаген могат да увеличат чувството за ситост. Ако се чувствате сити, естествено ще сте склонни да ядете по-малко. Това от своя страна може да помогне за загуба на тегло.

Защо колагенът влияе на глада по този начин? Защото е протеин. Неотдавнашен преглед установи, че диетите с високо съдържание на протеини увеличават чувството за ситост, като стимулират производството на хормони като пептид-1 и холецистокинин. Диетите с високо съдържание на протеини, също могат да потискат хормона на глада, наречен грелин.

Друго проучване установи, че увеличаването на приема на протеини може да увеличи термогенезата, което оказва влияние върху разхода на енергия. Проучването, също така доказва, че диети с високо съдържание на протеини благоприятстват задържането на чиста мускулна маса. Освен това, още по-ново проучване разглежда ефектите на желатина, разградена форма на колаген, върху насищането в сравнение с казеина. Проучването установи, че желатинът намалява глада с 44% по-ефективно от казеина.

Въпреки, че в желатина липсват аминокиселините, от които тялото ви се нуждае, и не можете да си набавите всички необходими протеини от желатин и колаген, добавките все още могат да помогнат при чувство на ситост и разход на енергия.

Колаген и здраве на червата

Колагенът може да бъде добър и за здравето на червата, а това не е никак малко, тъй като здравето на червата влияе върху цялостното здраве, психическо и физическо. Проучване установява, че ежедневното добавяне на 20 грама колагенов пептид подобрява здравето на червата при здрави жени.

Колагеновите пептиди се определят от техните високи нива на специфични аминокиселини – глицин, хидроксипролин и аланин, които са от съществено значение за здравето. Друго проучване предполага, че колагенът може да имитира пребиотичните ефекти и по този начин да насърчава микробиома (здрави чревни бактерии) и късоверижните мастни киселини. Взети заедно, тези ефекти са изключително полезни за здравето на червата.

Колагенът помага ли за намаляване на целулита?

Друг аспект на колагена, е да помага за контролиране на целулита. Целулитът е подкожна мастна тъкан, която често се забелязва около бедрата и дупето. Въпреки, че това е нормална характеристика на тялото, много хора искат да сведат до минимум появата ѝ, и да поддържат кожата възможно най-гладка.

Като част от здравословния процес на отслабване, колагенът помага за изглаждане на кожата отвътре навън и може да намали появата на целулит, както и потенциално да помогне за стягане на кожата, след загуба на тегло. Това е така, защото колагенът допринася за удебеляването и регенерацията на кожата, така че работи за намаляване на целулита по същия начин, по който работи за намаляване на бръчките.

Колагенът има ли странични ефекти?

Колагенът като цяло е безопасен. Освен незначителни храносмилателни симптоми, не са докладвани отрицателни странични ефекти.

В заключение

Пълнее ли се от колаген? Развенчаването на идеята, че колагенът причинява покачване на тегло, разкрива нюансирано разбиране на този основен протеин. Колагенът, независимо дали се консумира чрез добавки или естествени източници, не води до увеличаване на теглото.

По-скоро неговите потенциални ползи за кожата, здравето на ставите и цялостното благосъстояние го правят ценна добавка към различни начини на живот.

От решаващо значение е да се вземе предвид консумацията на колаген в контекста на цялостната диета и режим на упражнения. Като всеки протеин, умереността и балансът са ключови. В крайна сметка приемането на колаген като част от здравословен и добре оргазнизиран начин на живот може да допринесе за цялостно здраве, без да е причина за безпокойство по отношение на наддаването на тегло.

Similar Posts