прием на колаген странични ефекти

Прием на колаген странични ефекти

Прием на колаген странични ефекти и как да ги избегнем?

прием на колаген странични ефекти и как да ги избегнем

Чудите се дали колагенът има странични ефекти и какви могат да бъдат те? Искате да започнете прием на колаген и искате да знаете какво ви очаква? Или може би вече приемате колаген и се чудите дали той е източникът на неотдавнашния ви дискомфорт.

И в двата случая ще трябва да знаете какво можете да направите, за да избегнете страничните ефекти на колагена и как да се справите с тях, ако се появят.

Страхотната новина е, че страничните ефекти на колагена обикновено са редки и много леки. И почти всички от тях се коригират лесно, без да изключвате колагеновата добавка от вашата диета и ежедневие. Но какви са страничните ефекти от приема на колаген?

За да разберем защо страничните ефекти са толкова редки, нека да разгледаме набързо какво представлява колагенът. След това можем да обсъдим защо хората е добре да го приемат и какви странични ефекти от добавката да търсят (и как могат да се предотвратят).

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Има повече от 32 различни вида колаген, които се намират в цялото ни тяло – от кожата и косата до кръвоносните съдове и костите.

Колагенът съдържа 8 от 9-те основни аминокиселини. Аминокиселините са молекули, от които тялото ни се нуждае, за да оцелее. „Есенциалните“ аминокиселини са молекули, които тялото не може да генерира само. Това означава, че можете да ги получите само чрез храната – включително добавки.

Колагенът е богат на няколко неесенциални аминокиселини. Когато тези молекули са вградени в колагена, те образуват свързваща основа в много части на тялото. Нашите хрущяли, сухожилия, стави, мускули, кожа и кръвоносни съдове са направени до голяма степен от колаген.

Защо да приемаме колаген?

защо да приемаме колаген

Има много причини, поради които хората избират да приемат добавки с колаген.

Приемането на колаген с тренировъчна програма помага за изграждането на мускулна маса и подобрява на здравето на мускулите.

Добавките с колаген са нискокалоричен източник на протеин, което ги прави полезни за хора, които се опитват да постигнат цели за отслабване или тренировка.

Доказано е също, че колагенът намалява възпалението на ставите, като поддържа хрущяла и връзките в ставата и дори е доказано, че намалява стареенето на кожата.

Най-добрите колагенови добавки са направени от колагенови пептиди (известни също като хидролизиран колаген). Това е вид колаген, който е разделен на по-малки молекули, за да бъде по-лесен за смилане и усвояване от организма. Ползите от колагеновите пептиди покриват широк спектър от цели за здраве и уелнес.

Въпреки всичките му предимства, въпросът за страничните ефекти на колагена все още е на дневен ред. Ако се опитвате да подобрите здравето си, нормално е да помислите внимателно какво влагате в тялото си. И така, какви са страничните ефекти от приема на колаген?

Нека обсъдим най-честите странични ефекти на колагена и как да ги предотвратим.

Какви са страничните ефекти от приема на колаген?

Страничните ефекти, от приема на колаген, обикновено са много леки. Те са резултат от това, че тялото ни получава повече протеин от нормалното. Обикновено избледняват с времето. Въпреки това, ако забележите страничен ефект, който е постоянен или се влошава с течение на времето, незабавно се свържете с медицински специалист.

Храносмилателни проблеми

Храносмилателни-проблеми

Колагенът е протеин и това означава, че при някои хора може да причини стомашно разстройство. Това може да включва газове, запек, диария или подуване на корема.

И така, колагенът кара ли ви да наддавате на тегло?

Не. Подуването често се причинява от излишната течност в храносмилателната система. Колагенът е хидрофилен, което означава, че привлича вода, което е причината за подуване и диария.

Приемането на твърде много колаген или приемането на колагенов протеин, който не е хидролизиран, е това, което може да доведе до газове или запек.

И в двата случая се чувствате неудобно, защото тялото ви не може да разгради протеина достатъчно бързо. Това води до навлизане на по-големи молекули от нормалното в храносмилателната система и причиняване на тези странични ефекти на колагена.

Трябва да се уверите, че вашата колагенова добавка е лесна за смилане и следвайте внимателно указанията на етикета, за да определите правилния размер на порцията.

Хиперкалциемия

Хиперкалцемия възниква, когато имате твърде много калций в кръвта. Приемът на твърде много колаген за продължителен период от време може да причини това състояние и да доведе до редица опасни странични ефекти на колагена.

Симптомите са гадене, умора, запек, повръщане и болки в костите. Това може да се случи, след като човек приеме много таблетки колаген от морски източници, които съдържат високо съдържание на калций, като миди.

Това може да се случи и когато приемате лекарство, което взаимодейства лошо с колагена. Преди да започнете да приемате каквато и да е добавка, добра идея е да говорите с доверен здравен специалист как да го направите безопасно с текущата си медицинска история.

Хиперкалциемията може да причини проблеми със сърцето, бъбреците и неврологични проблеми. Хиперкалциемията, дължаща се на добавки с колаген, е изключително рядка, но ако имате симптоми на това състояние по някаква причина, говорете незабавно с Вашия лекар.

Алергични реакции и чувствителност към съставките

Алергични-реакции-и-чувствителност-към-съставките

Алергични реакции към колаген могат да възникнат, като те най-често се дължат на алерген в добавката, а не на самия колаген. Ако имате някакъв вид алергия към черупчести мекотели или свинско месо, изключително важно е да вземете колагенова добавка, която се произвежда от чисто, 100% говеждо месо, например.

Чувствителността към съставките може да причини кожни проблеми. Някои кожни проблеми, обаче са странични ефекти на колагена, поради допълнителния протеин и ще изчезнат след няколко дни или седмици. Те могат да включват малки обриви, сърбяща кожа и акне.

Как можем да избегнем страничните ефекти на добавките с колаген?

Страничните ефекти на колагена не са животозастрашаващи, срещат се рядко, а ползите от него си заслужават малкия риск да ги срещнете. Разбира се, когато търсите онлайн, може да откриете странно голям брой хора, които съобщават за странични ефекти на колагеновата добавка с конкретни марки.

При много различни марки хората съобщават за редица странични ефекти. Някои от тях може да са причинени от съставките и процесите, използвани от марката. Други може да са причинени от твърде високата доза.

Страничните ефекти от приема на колаген са последното нещо, за което да се тревожите, така че изберете колагеновата добавка внимателно. Също така се уверете, че приемате правилното количество, така че тялото ви да може да получи всички предимства, без нито един от неприятните странични ефекти.

Коригирайте рутината си

коригирайте рутината си

Колагенът е протеин, който е богат на много различни хранителни вещества. Въпреки това, особено ако приемате добавка, този протеин може да не се настани най-гладко в стомаха ви.

Приемането на добавката по време на хранене, е чудесен начин да избегнете храносмилателния дискомфорт. Тялото на всеки е различно, така че експериментирайте кога е най-подходящото време за прием при вас.

Когато приемате редовно колагенови добавки, бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности и сте добре хидратирани. Добрата хидратация поддържа бъбреците здрави и предотвратява хиперкалцемия.

Когато приемате колагенова добавка по време на хранене и пиете много вода, можете да избегнете два често срещани странични ефекта на колагена. Най-хубавото е, че отключвате неговите ползи за здравето с всеки изминал ден.

Вземете правилната доза

вземете правилната доза

Важно е да приемате правилната доза колаген. Твърде малка доза – може да не видите никакви резултати. Твърде голяма доза и възможност за подуване на корема, усещане за ситост, гадене, хиперкалцемия и дори увреждане на черния дроб.

За да предотвратите това, бъдете сигурни, че приемате точната доза.

Може също така да искате леко да намалите или увеличите количеството на приемания колаген, в зависимост от това как тялото ви реагира и дали сте забелязали някакви странични ефекти на колагена.

В крайна сметка идеалната доза ще варира от човек на човек. Единственият начин да знаете със сигурност е да тествате и да се придържате към количеството обозначено на опаковката.

Приемането на правилната доза е един от най-добрите начини да избегнете негативна реакция към колагеновата добавка, особено с течение на времето.

Използвайте висококачествена добавка

използвайте висококачествена добавка

Най-важното от всичко е, че трябва да намерите висококачествена добавка. Много хора не се научават как да четат етикетите за хранителните стойности и не са сигурни какво да търсят. Първото нещо, което трябва да знаете, когато търсите висококачествена добавка, е разликата между етикет за хранителна стойност и етикет за добавка.

Визуално разликите са много фини. Истинската разлика между тях обаче е, че добавка с етикет за хранителна стойност е регулирана от FDA и се счита за „медицинско качество“. Това означава, че съставките, ефективността и безопасността са по-внимателно прегледани и одобрени от лекарите и учените в FDA.

Намирането на добавка с медицинско качество гарантира, че ще получите колаген, който е по-безопасен и ефективен от всичко друго на пазара. Висококачествените добавки могат да предотвратят страничните ефекти на колагена, защото вероятно имат по-малко стабилизатори и консерванти.

Също ще искате да потърсите колагенова добавка, която има пълен аминокиселинен профил.

Не забравяйте, че сам по себе си колагенът има само 8 от 9-те основни аминокиселини. Този, който липсва, триптофанът, все още е много важен. С ниско съдържание на триптофан в диетата си, хората могат да се чувстват тревожни, раздразнителни и неспокойни.

Като цяло страничните ефекти на колагена са редки и често могат да бъдат предотвратени. Когато се появят, третирането им у дома обикновено е всичко, от което се нуждаете, и извършването на някои малки промени в рутината си, може да предотврати повторното им появяване.

Уверете се, че приемате правилната дозировка и се консултирайте с вашия лекар за лекарства, които могат да взаимодействат с избрания колаген.

И накрая, потърсете висококачествена колагенова добавка с медицински клас за максимална ефективност и най-чисти съставки.

Често задавани въпроси

 • Може ли да имам алергична реакция към колаген?

Самият колаген е един от най-основните елементи на човешкото тяло. Някои хора, обаче имат алергична реакция към колагенови добавки. За щастие, алергичните реакции са едни от най-редките странични ефекти.

Най-вероятно това да не е алергична реакция към самия колаген, а алергия към източника на колаген (или някоя от другите съставки в добавката).

Някои колагенови добавки се правят от риба, ракообразни или свинско месо, които могат да бъдат често срещани алергени. Други могат да съдържат добавени съставки, които могат да причинят странични ефекти от колагеновата добавка, дори ако не сте алергични към самия колаген.

Ако подозирате, че имате алергична реакция, незабавно потърсете медицинска помощ. Признаците на алергична реакция могат да включват:

 • Сърбеж или изтръпване на кожата
 • Хрипове/подуване на гърлото
 • Силна болка в корема
 • Гадене/повръщане

Разбира се, ако имате алергия към миди, не забравяйте да намерите добавка, направена с говежди или пилешки колаген!

 • Добавките с колаген влияят ли на месечния цикъл?

Влияе ли колагенът на менструалния цикъл? Всъщност да, но в добрия смисъл. Колагенът няма да накара цикъла ви да закъснее или да продължи по-дълго от обикновено, но може да облекчи някои от възпалителните симптоми, които изпитвате в определени моменти от цикъла си. (Сбогом, спазми!)

 • Колагенът причинява ли главоболие?

Хората, които са новобранци в приемането на добавки с колаген, понякога се чудят: Може ли колагенът да причини главоболие?

Понякога човек има чувствителност към глутаминова киселина. Това е една от аминокиселините в колагена и излишъкът или чувствителността към нея може да причини главоболие при някои хора.

Ако изпитвате главоболие, опитайте се да коригирате дозата си, за да намалите количеството глутаминова киселина в тялото си и след няколко дни се върнете към нормалната доза колаген, обозначена на опаковката. Тялото трябва да е свикнало с новата добавка.

 • Безопасно ли е да приемате добавки с колаген всеки ден?

Да, напълно безопасно е да използвате колаген като една от ежедневните си добавки. Докато се уверите, че източникът на колаген не е такъв, към който сте алергични, и следвате указанията на етикета, не трябва да се притеснявате за страничните ефекти на колагена.

 • Колко колаген трябва да приемам?

Повечето експерти са съгласни, че между 2,5 и 15 грама колаген е добро доза за ежедневна добавка или най-добре е да се чете етикета на окаковката.

 • Кой не трябва да приема колаген?

Колагенът е безопасен за повечето хора, но ако имате алергии към риба или миди, трябва внимателно да проверите етикета, за да избегнете алергична реакция.

 • Добавките с колаген взаимодействат ли с лекарства?

Въпреки, че няма никакви доказателства, които да предполагат, че самият колаген взаимодейства с лекарствата, може да има други съставки във вашата добавка, като билкови екстракти, които могат да взаимодействат с често предписвани лекарства. Ако се притеснявате, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате нова добавка.

В заключение

Въпреки, че колагенът е широко признат за своите ползи за здравето на кожата, ставите и други тъкани в тялото, важно е да се има предвид, че някои хора могат да изпитват неприятни реакции при консумация на колагенни добавки.

От индивидуални алергични реакции до нежелани странични ефекти при неправилното дозиране, важно е да се вземе предвид, че приемът на колаген може да не е подходящ за всеки. Най-добре е да се консултирате със здравния си специалист, преди да започнете приема на колагенни добавки, особено ако сте бременни, кърмите или сте под медицинско наблюдение за други здравословни проблеми.

В крайна сметка, важно е да се използва разумност и съобразяване с индивидуалните нужди и реакции на организма при приема на колаген. С правилна информираност се взима точно решение за включване на колаген в ежедневния хранителен режим, за да се възползвате максимално от неговите ползи, като минимизирате рисковете от възможни странични ефекти.

Similar Posts