менопауза колаген

Как менопаузата унищожава колагена

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото. Това е скелето, което държи тялото заедно. Произходът на думата колаген е гръцката дума Kolla или лепило.

Той е толкова силен, че дори и най-малките градивни елементи на колагена са пет до десет пъти по-здрави от стоманата. Обилното количество здравословен колаген поддържа кожата ни еластична и млада, а костите и хрущялите ни здрави и способни да издържат на стреса от ежедневната употреба.

Двата най-разпространени вида колаген в тялото са тип I и тип III:

Тип I – съставлява 90% от колагена на тялото и осигурява структура на кожата, костите, сухожилията, хрущялите, съединителната тъкан и зъбите. Това е най-изобилният колаген в костите и кожата, около 80% от сухото тегло на кожата е колаген.
Тип III – помага за осигуряване на скеле и подкрепа на мускулите, органите и артериите.

Менопаузата и колагена

Менопаузата-и-колагена

Разрушаването на колагена е нашият видим признак на стареене. С напредване на възрастта кожата ни постепенно губи еластичност и плътност. Когато се погледнем в огледалото, започват да се появяват повече бръчки, кожата става по-суха и по-тънка. Ставите могат да започнат да скърцат, пукат, боцкат и болят. Разрушаването на колагена е основната причина за всичко това.

Кожата е орган, подобен на лист, образуван от клетки, които съществуват като сложна мозайка в пълна хармония. Това прозаично описание на кожата се отнася за млада, здрава кожа, но с напредване на възрастта тази хармония се нарушава. Кожата на лицето започва да изтънява, когато сме на около 30 години. С течение на времето тя става по-крехка и податлива на порязвания и натъртвания. Зарастването на рани също се забавя.

По-специално при жените може да има бърза загуба на плътност и еластичност, която съвпада с менопаузата. Около 30% от колагена на кожата се губи през първите пет години след менопаузата и продължава да намалява с около 2% с всяка следваща година. Тази промяна във външния вид и качеството на кожата на жената е свързана с намаляване на естрогена, което води до по-малко колаген. Освен това има бавно разграждане на богатите на колаген еластични влакна на нашата кожа. Водното съдържание се губи и кожата става по-суха.

От 60-те години на миналия век знаем, че съдържанието на колаген в кожата – и нейната дебелина – е по-голямо при жени, които получават естрогенна заместителна терапия. Бръчките също са намалени. Тези ефекти се наблюдават още три месеца след началото на хормонозаместителната терапия.

Едно проучване от 1997 г. на близо 3800 жени установява, че тези, които не са използвали хормонозаместителна терапия, имат значително по-суха и набръчкана кожа. Тези връзки допълнително затвърдиха силната връзка между хормоналните промени по време на менопаузата и влошено здраве на кожата.

Връзката с костите

връзка на колагена с костите

Въздействието на менопаузата върху кожата е описано за първи път от лекар-пионер на име Фулър Олбрайт. През 1940 г. той и колегите му забелязват, че по-възрастните жени с остеопоротични фрактури са по-склонни да имат и тънка кожа. Той провежда изследвания в болницата в Масачузетс, като взема гълъби, отстранява яйчниците им и отбелязва, че костите им губят плътност и стават по-слаби. Той също така работи върху хормоните и тяхното въздействие върху остеопорозата и задържането на калций. Благодарение на неговата работа, остеопорозата е определена за първи път през 1940 г. като заболяване на ниска костна минерална плътност.

Двадесет години по-късно, през 60-те години на миналия век, това прозрение беше потвърдено – учените забелязаха, че жените с много тънка кожа имат по-висока честота на остеопороза. Не е изненадващо, че степента на загуба на колаген в кожата и минерална плътност на костите са сходни и двете се влияят от загубата на естроген. Количеството на колаген в кожата намалява при жени след менопауза едновременно с намаляването на костната минерална плътност. Подобно на кожата, най-бързата скорост на костна загуба е в годините след менопаузата.

Значението на колагена в костите може да е една от причините, поради която костната минерална плътност сама по себе си не е много точен показател за риска от фрактури. Сканирането на костната плътност прогнозира само 44% от жените и 21% от мъжете, които ще счупят кост.

Съдържанието на минерали е отговорно за твърдостта на костите, но съединителната тъкан в костта е отговорна за якостта на опън. Колагеновите влакна в костите са организирани в концентрични слоеве, които осигуряват устойчивост срещу стрес. По време на стареенето промените в колагеновата мрежа намаляват механичната здравина и еластичността на костите, проправяйки пътя за остеопороза и фрактури.

Добавките с колаген поддържат здрава кожа и кости?

Добавките с колагенови пептиди помагат на костите, кожата, както и на косата. В едногодишно, двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване на 131 жени в постменопауза, които са имали свързано с възрастта намаляване на костната минерална плътност, ежедневният прием на колагенови пептиди подобрява техния статус. Жените приемали пет грама колагенови пептиди дневно. Костната минерална плътност значително се подобрила в гръбначния стълб и бедрата при жени, приемащи колаген, докато костната плътност намалява при жени, приемащи плацебо.

Във второ клинично тестване на 51 жени в постменопауза с остеопения (предостеопороза), приемането на пет грама колагенови пептиди дневно в продължение на три месеца значително подобрило лабораторния маркер С-терминален телопептид (CTX). CTX се увеличава, когато костният колаген се разгражда и се свързва с повишен риск от фрактури. Когато CTX намалее, това показва подобрено здраве на костите и е свързано с намален риск от фрактури.

Преглед на над шестдесет научни изследвания върху колагена при хора с болки в ставите, остеоартрит, остеопороза и стареене на кожата установяват, че допълването с колагенови пептиди насърчава здравата регенерация на тъканите, синтеза на колаген и поддържа здрави стави, костна плътност и кожа.

За какво е полезен колагенът по време на менопаузата?

Когато производството на колаген намалее по време на менопаузата, много части на тялото могат да бъдат засегнати. Кожата може да стане по-суха и по-малко еластична и загубата на коса в менопаузата може да стане по-забележима. Ставите могат да станат по-твърди или да болят повече. Започва да се наблюдава намаляване на костната маса и чистата мускулна тъкан и увеличаването на теглото може да стане по-вероятно.

Експертите са съгласни, че можем да получим целия колаген, от който се нуждаем, като се храним здравословно. Изследванията обаче показват, че добавките могат да помогнат за някои промени, свързани с менопаузата.

Здраве на кожата

здраве на кожата

Някои открития предполагат, че добавките с колаген помагат на кожата да изглежда по-млада. Едно проучване показа, че приемането на колагенови пептиди всеки ден в продължение на 12 седмици води до подобряване на хидратацията на кожата, еластичността и бръчките. Получаването на достатъчно витамини A, E и D от храни заедно със здравословни мазнини, поддържа здравето на кожата и да се бори с сухотата.

Артрит и дискомфорт в ставите

Доказано е, че добавките с колаген подобряват функцията на колянната става при хора с остеоартрит на коляното, което предполага, че добавките могат да намалят сковаността и болката. Но колагенът не е единственият вариант при болки в ставите.

Приемането на добавки с рибено масло или редовното ядене на мазна риба също може да облекчи сковаността и дискомфорта и да намали нуждата от лекарства за болка, особено при хора с ревматоиден артрит. При дискомфорт в ставите, също могат да се възползват от добавки с глюкозамин.

Загуба на чиста мускулна маса и наддаване на тегло

Увеличаването на приема на протеин може да помогне на тялото да задържи повече чиста мускулна тъкан, което улеснява поддържането на здравословно тегло. Добавките с колаген са един от начините да получите повече протеини, но се смята, че простото ядене на повече храни, богати на протеини, е също толкова ефективно.

Плътност на костната маса

Добавките с колаген помагат за забавяне на разграждането на костната маса, което може да увеличи риска от остеопороза. Добавката може дори да помогне на жените в постменопауза да изградят повече кости, показват изследвания.

Косопад

Ползите-на-колагена-за-косата

Полезен ли е колагенът за косата? За съжаление не е клинично доказано, че колагенът подпомага растежа на косата или намалява изтъняването на косата или косопада. Други често рекламирани опции за добавки, като биотин, също обикновено не правят огромна разлика, освен ако не получавате достатъчно биотин или колаген от вашата диета.

Както при здравето на кожата по време на менопаузата, яденето на много храни, богати на витамин А, E и D, както и здравословните мазнини могат да помогнат на косата ви да изглежда най-добре.

Как да приемаме колаген

как да приемаме колаген

Включването на колаген във вашата рутина е лесно и адаптивно. Добавките с колаген обикновено се предлагат като прахове, капсули или течни формулировки, предлагащи различни удобни опции за консумация. За да въведете колаген в ежедневния си режим, помислете за смесване на колаген на прах в сутрешното си смути или кафе за безпроблемно допълнение към вашата рутина.

Друга възможност е да го смесите с кисело мляко или да го поръсите върху овесена каша за безпроблемно подсилване. Капсулите или течните форми предлагат бързи и лесни алтернативи за тези, които предпочитат подход, базиран на хапчета. Която и форма да изберете, последователността е ключова – стремете се към редовен прием, за да увеличите максимално потенциалните ползи от колагена за кожата, ставите и цялостното здраве.

Имайте предвид обаче, че добавките с колаген не винаги са необходими. Можете да увеличите приема на колаген просто като ядете повече богати на колаген меса като печено в саксия, гърди или пържола, костен бульон или риба. Яденето на повече храни, които съдържат аминокиселините, необходими за производството на колаген, също може да подпомогне производството на колаген в тялото. Риба, птици, месо, яйца, млечни продукти, бобови растения и соеви храни като тофу са добър избор.

Постарайте се да ядете повече храни, богати на витамин С, като плодове и зеленчуци, и храни, богати на цинк, като миди, ядки, семена, месо и пълнозърнести храни. Тези хранителни вещества също играят важна роля в производството на колаген.

В заключение

Връзката между колагена и менопаузата разкрива решаваща връзка в разбирането на промените, настъпващи през тази фаза от живота на жената. Спадът в нивата на естроген по време на менопаузата значително засяга производството на колаген, което води до забележими промени в еластичността на кожата, здравето на ставите, и костна плътност.

Признаването на тази връзка подчертава значението на добавките с колаген и холистичните подходи за смекчаване на въздействието на менопаузата. Включването на храни, богати на колаген, използването на добавки и приемането на корекции в начина на живот като редовни упражнения и балансирана диета стават инструмент за подпомагане на синтеза на колаген и поддържане на цялостното здраве по време на менопаузата.

Similar Posts