колаген на прах

Колаген на прах

Независимо дали търсите да облекчите болките в ставите или да добавите повече хидратация към кожата си, си струва да научите повече за колагеновите добавки.

Популярни под формата на колаген на прах, някои добавки дори включват добавени хранителни вещества, като аминокиселини, така и вкусни аромати, като шоколад и лешник. Но с широка гама от форма, произход, налични на пазара, изборът на правилната може да бъде предизвикателство.

Какво е колаген?

какво е колаген

Колагенът е протеин, който помага за укрепване на кожата, костите и други тъкани. Има най-малко 16 различни вида колаген и 80% до 90% от колагена в тялото е тип I, II или III.

Въпреки, че колагенът е в изобилие в телата на бозайниците, изследванията показват, че естественото производство на колаген намалява с възрастта и факторите на начина на живот, вариращи от прекомерно излагане на слънце, до тютюнопушене, до липса на сън. Изследванията показват, че намаляването на производството на колаген може да доведе до промени като загуба на плътност и еластичност на кожата, както и загуба на костна маса.

В резултат на това много хора използват колагенови добавки в опит да компенсират естествената загуба на колаген. Добавките с колаген често идват под формата на прах, който може да се смесва с вода или кафе, или като хапче, таблетка или течност.

Видове колагенови добавки: пептиди и желатин

Колагенът, използван в добавките, се извлича от два основни източника: животни и растения. Колагенът от животински произход обикновено идва от рибени люспи, свинска или пилешка кожа, костен бульон или яйчен белтък. Добавките с колаген на растителна основа често се произвеждат с помощта на модифицирани дрожди и бактерии.

Добавките с колаген обикновено се предлагат в следните форми:

Пептиди: Известна също като хидролизирана, тази форма включва по-къси вериги от колаген, които се разграждат и по-лесно се абсорбират. Повечето добавки с колаген идват в тази форма, както и колагена на прах.

Желатин: Желатинът е по същество разградена, сготвена форма на колаген. Може да се направи чрез варене на животински кости, кожа и хрущял. Когато се предлага под формата на добавка, често се появява като гел и може да се добави като сгъстител при готвене.

Ползи за здравето от колаген на прах

ползи за здравето от колаген на прах

Подобрява здравето на кожата: Проучвания установяват, че приемането на орална добавка с колагенов пептид, води до повишена хидратация на кожата и намаляване на отличителните белези на стареенето на кожата.

Подобрява болките в ставите: Скорошно проучване на трениращи спортисти откри, че колагеновите добавки, осигуряват облекчение от болки в ставите. Друго проучване предполага, че дори тези, които страдат от дискомфорт, свързан с остеоартрит, могат да намерят облекчение с колаген.

Добавянето на колаген към ежедневието, може да осигури допълнителни ползи специално за спортистите. Шанън О’Грейди, която има докторска степен по физиология на храненето и работи като главен оперативен директор в Gnarly Nutrition в Солт Лейк Сити, казва, че спортистите са особено изложени на риск от усложнения от загуба на колаген. „Приемането на колагенови пептиди в рамките на 30 до 60 минути преди тренировка дава тласък на синтеза на колаген и може да направи сухожилията, връзките и ставите по-здрави, по-силни и по-устойчиви“, казва тя.

Как колагенът влияе на вашето здраве?

Обобщено казано, колагенът помага за производството на съединителна тъкан в тялото, което означава, че е от съществено значение за производството и здравето на костите, мускулите, кожата, сухожилията и хрущялите.

Потенциални странични ефекти от употребата на колаген на прах

Въпреки, че има ограничени данни за доказване на безопасността на колагена, неговите странични ефекти са сравнително леки, и често се ограничават до диария, усещане за пълнота и кожни обриви. При повечето възрастни добавката с колаген не би трябвало да представлява значителен риск за здравето.

Работи ли колагенът на прах?

Въпреки, че са необходими повече изследвания, особено от независими проучвания, извършени без спонсорството на компании за добавки с колаген, предварителните изследвания показват, че колагенът може да помогне за подобряване на здравето на кожата, както и за облекчаване на болките в ставите.

Едно малко проучване от 2019 г., изследващо ефектите на колаген за пиене, установява, че консумацията на колаген подобрява хидратацията, грапавостта и еластичността на кожата за прием от 16 седмици.

Междувременно преглед от 2021 г. на клинични проучвания за ефектите от лечението с колаген отбеляза, че приемането на добавки с колаген може да помогне за облекчаване на болката, свързана с артрит.

Как да приемате колаген на прах

как да приемате колаген на прах

Винаги приемайте колаген на прах според указанията и говорете с вашия лекар или диетолог, ако се чувствате объркани относно правилната дозировка. Ако не сте сигурни как конкретният колаген на прах ще ви се отрази, опитайте се да избягвате да го приемате на празен стомах, за да избегнете всякакви непредвидени леки храносмилателни странични ефекти.

С какво трябва да смесвате колаген на прах?

Обичайно е да се смесва колаген на прах в студени течности като вода, смутита или шейкове или дори в горещи напитки като кафе. Можете също така да го добавите към хапването си. Марката колаген на прах, която изберете, вероятно ще включва предложени начини за приема му върху опаковката.

Кога е най-доброто време за приемане на колаген на прах?

Като основно правило винаги е най-добре да приемате добавка, както е посочено на етикета на продукта. Като цяло, най-доброто време за приемане на колаген е винаги, когато е удобно да го включите в рутината си.

Колко колаген трябва да приемате на ден?

колко колаген трябва да приемате на ден

Понастоящем няма определена доза за количеството колагенови добавки или прах, които човек трябва да приема дневно.

Според преглед от 2019 г. на хидролизирания колаген, един от най-често срещаните видове колаген, 2,5 до 15 грама могат безопасно да се приемат на ден или както е упоменато на опаковката.

Много колагенови прахове препоръчват доза от една до две лъжички на порция, но препоръките ще се променят в зависимост от марката.

Какво се случва, ако приемате твърде много колаген?

По принцип колагенът на прах се счита за безопасна добавка за ежедневен прием, но тъй като няма определено количество, което да се препоръчва от лекари или експерти по хранене, е възможно прекомерният прием на колаген да причини странични ефекти, като леки до умерени стомашно-чревни проблеми.

Кой трябва да обмисли използването на колаген на прах?

Тези, които искат да облекчат болките в ставите или искат допълнителен тласък за здравето на кожата си, може да помислят за добавяне на колаген на прах към своята рутина. Експертите обаче са съгласни, че приемането на добавки с колаген не може да замени здравословния начин на живот. За да защитите естествения колаген на тялото си, експертите препоръчват да се придържате към следните навици:

  • Носете слънцезащитни продукти или шапки, за да се предпазите от вредните UV лъчи. Избягвайте излагане на слънце в часовете между 10 и 16 часа.
  • Спете от седем до девет часа всяка нощ
  • Избягвайте пушенето, както и пасивното пушене
  • Облекчите хроничния стрес
  • Спазвайте балансирана диета, която се състои от много плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини

За кой не е подходящ колагенът на прах?

Хора с алергии или чувствителност към сулфити или определени храни на животинска основа (като риба или миди) трябва да избягват колаген на прах, който съдържа тези съставки. Въпреки, че колагенът е безопасна добавка, бременни или кърмещи жени, е добре да избягват приемането му по време на този период, поради липса на изследвания.

Колагенът на прах веган ли е?

Повечето колагенови прахове, както и желатинът, са получени от животински източници като кости, кожа на прасе или кожа на риба, така че не се считат за веган. Въпреки, че има колаген на прах, който се продава като веган, колагенът в истинската си форма не е веган.

Течен колаген срещу прах: Кое е най-доброто?

Най-добрата форма на колаген зависи от фактори като лични предпочитания, удобство и странични ефекти. Като цяло, най-добрата форма на колаген е да се вписва безпромено в ежедневието ви, да бъде в бюджета ви и да се приема редовно.

Колаген на прах срещу хапчета: кое е най-доброто?

Както при повечето добавки, формата на колаген, която е по-добра за вас, е тази, която се чувствате комфортно да приемате постоянно и която води до минимални странични ефекти.

Как да изберете най-добрия колаген на прах за вас

как да изберете най добрия колаген на прах

Шрьодер съветва потребителите да търсят продукти, които са тествани от трета страна – това ще намали риска от наличие на замърсители с тежки метали в продукта.

Освен това тя препоръчва да прочетете внимателно списъка на съставките. Ключът, казва тя, е намирането на добавка с кратък списък на съставките. „Наистина трябва да има само колаген“, отбелязва тя, добавяйки, че някои марки може да включват и витамин С, което също е добре. Шрьодер предпочита неароматизирани добавки, за да позволи по-голяма гъвкавост на прием. Има и ароматизирани продукти, въпреки че тя напомня на потребителите, че изборът на аромат може също да означава включването на повече съставки и добавки.

В заключение

В преследване на цялостното благополучие, колагенът на прах се очертава като лидер, привличайки вниманието както на ентусиастите на здравето, така и на почитателите на грижата за кожата.

Произведен от съединителната тъкан на животни, особено от говежди или морски произход, колагенът на прах представлява хидролизирана и лесно смилаема форма на основния протеин, който формира градивните елементи на нашата кожа, стави и кости.

Тази добавка придоби популярност с уникалната си способност да доставя бионалични колагенови пептиди, предлагайки удобно и ефикасно средство за подпомагане на различни аспекти на здравето.

В резултат на това, тази добавка се превърна във важна част от ежедневието за хора, които искат да поддържат устойчивостта на кожата си, да поддържат здравето на ставите и да насърчат цялостното усещане за жизненост.

Удобството на колагена на прах, съчетано с ползи, бележи промяна на начина на мислене в преследването на холистично благополучие. Независимо дали се разбърква в сутрешна напитка или се смесва безпроблемно в рецепти, колагенът на прах дава възможност на хората да инвестират проактивно в здравето си, възприемайки цялостен подход към красотата и здравето, който резонира отвътре навън.

Similar Posts