колаген за коса

Колаген за коса – защо и как е полезен?

С напредване на възрастта, телата ни се променят както физически, така и химически. По-специално, податливи на ранните признаци на стареене са косата и кожата. Това се изразява в промяна на гъстотата на косата, липсата на еластичност на кожата, които често са причинени или влошени от промените в ДНК и химията в тялото.

Много терапии против стареене се стремят да го забавят или обърнат, чрез добавяне на определени протеини или аминокиселини, които придават на косата и кожата младежки блясък. Един такъв протеин? Колагенът, разбира се. А какво представлява колаген за коса и може ли той да влияе положително на косата и ноктите ни? Продължете да четете.

Какво представляват колагеновите пептиди?

Първо, нека накратко кажем какво е колаген. Колагенът е ключов протеин, открит в телата ни, служещ като основен градивен елемент за кожата, косата, ноктите, сухожилията, връзките и ставите. Осигурява структурна опора, еластичност и здравина на различни тъкани. С напредването на възрастта нашето естествено производство на колаген намалява, което води до признаци на стареене като бръчки и отпусната кожа. Добавките с колаген помагат за попълването и поддържането на тези основни протеини, като допринасят за набор от ползи за здравето и насърчават цялостното благосъстояние.

Колагеновите пептиди са хидролизираната форма на колаген, който е структурен протеин, намиращ се в кожната матрица и всички съединителни тъкани, включително тъканта около нашите космени фоликули. По-малките молекули на колагеновите пептиди позволяват по-лесното им усвояване в кръвта.

През последните години, колагеновите пептиди станаха популярни в грижата за кожата, заради предполагаемата им способност да я подмладяват, да намаляват бръчките и да възстановяват обема и еластичността на отпуснатата кожа. Освен това, изследванията показват, че колагеновите пептиди могат да ускорят заздравяването на рани, както и да облекчат проблеми свързани със ставите. Ако се вгледаме в многото градивни елементи на косата и кожата, ще видим че те имат общо помежду си.

Дали колагеновите пептиди са решението за здрави и млади коси? Обърнахме се към двама експерти, за да разберем какви са ползите от колагеновите пептиди за коса. Мариса Гаршик – доктор по медицина, сертифициран дерматолог и клиничен асистент в Корнел. Рей Кинлър, експерт хирург по възстановяване на косата и клиничен директор на Ziering Medical от Гринуич, Кънектикът. Продължете да четете, за да разберете техните мнения, относно тази добавка и ползите свързани с нея.

Ползите на колагена за косата

Ползите-на-колагена-за-косата

Много от ползите, които носи колагенът за косата, са резултат от оралното им поглъщане чрез добавки или естествена диета, чрез богати на колаген храни.

Кинлър обяснява, че колагеновите пептиди не влияят непременно върху растежа или загубата на коса, сами по себе си, по-скоро те влияят върху здравето на фоликула за оптимален растеж. Колагеновите пептиди често се срещат в прахообразна форма или като съставка, включена в капсулите за добавки за коса.

Гаршик обяснява, че хидролизираните колагенови пептиди са по-малки молекули, които позволяват по-лесно усвояване от червата към кръвния поток. „Пептидите, по-конкретно, са вериги от аминокиселини и се считат за градивните елементи на протеините“, обяснява Гаршик.

Въпреки, че локалното приложение на колагенови пептиди, като шампоани и кремове, няма същия ефект върху косата и кожата, те все пак осигуряват ползи.

Кинлър казва: „Шампоаните, балсамите и серумите с колаген са наистина свързани с повишаване на влагата и ползите от аминокиселините за защита на косата и скалпа.“

Гаршик добавя, че когато пептидите се прилагат върху кожата, те дават сигнал на тялото, че трябва да се осъществи заздравяване или възстановяване и това всъщност помага за стимулиране на естественото производство на колаген.

Изследванията показват способността на колагеновите пептиди да ускоряват зарастването на рани и да предотвратяват образуването на белези.

А ето и някои от видимите и невидими ползи, които можете да получите, при включване на колагена за коса в ежедневието.

Укрепва космения фоликул

Косата ни се състои основно от протеина кератин, казва Кинлър, „имаме нужда от аминокиселини, като тези, които се намират в колагена, за да изградим кератин за силна и здрава коса.“ Въпреки че локалното приложение на колагенови пептиди може да няма същата укрепваща сила, Гаршик казва, че може да помогне за поддържане и укрепване цялостно на косата.

Хидратира косата и скалпа

Локалното предимство на колагеновите пептиди, в шампоани и серуми, е преди всичко хидратацията. Кинлър казва, че шампоаните и балсамите или серумите, съдържащи колаген, са наистина свързани с влагата и ползите от аминокиселините за защита на косата и скалпа.

Гаршик добавя, че колагенът може също да помогне за повишаване на хидратацията на кожата на главата. Действа благоприятно, при хора със сух скалп, както и при такива с мазен, като хидратира в дълбочина.

Помага за растежа на косата

И двамата експерти подчертават, че колагеновите пептиди не влияят непременно на растежа директно, но вместо това влияят върху здравето на средата на растеж. „Наличието на колаген по време на фазата на анаген (растеж) на косъма, дава най-доброто подхранване на космената луковица, създавайки оптимална среда за производство на силни косми“, споделя Кинлър.

Осигурява антиоксидантна подкрепа

Колагеновите пептиди се борят с увреждането на свободните радикали както за кожата, така и за косата, обяснява Кинлър. „Въпреки, че има някои обяснения за това, как колагеновите пептиди могат да намалят загубата или изтъняването на косата и могат да предотвратят побеляването, често свързаните с ползите от антиоксидантите, са необходими повече изследвания и в тази област“, казва Гаршик.

Подобрява цялостния външен вид на косата

Има много фактори, които влияят върху външния вид на косата, включително добрата хидратация и от друга страна – накъсването.

Гаршик казва, въпреки че има някои обяснения за това, как колагеновите пептиди могат да намалят загубата или изтъняването на косата и могат да предотвратят побеляването, често свързани с ползите от антиоксидантите, са необходими повече изследвания и в тези области. „Също така може да помогне за поддържане и укрепване на косата, като спомага за подобряване на цялостния ѝ външен вид“, добавя тя.

Фактори, с които да се съобразите

Фактори-с-които-да-се-съобразите-при-колаген-за-коса

Като цяло, продуктите за коса с колаген, могат да се използват от всички, независимо от типа и текстурата на косата, включително боядисани коси. Нашите експерти са съгласни, че колагеновите пептиди са безопасни за употреба от всички, но някои типове коса могат да имат повече полза от други.

Кинлър казва, че тези със суха, увредена, боядисана или изтъняла коса, могат да видят най-много ползи за жизнеността на косата, докато Гаршик споменава, че поради хидратацията, която те осигуряват на кожата на главата, е възможно да помогне и на тези със сух скалп, за по-добро всекидневно усещане.

Въпреки че, не е често срещано, алергията към колагеновите пептиди е възможна, за това е добре да чете опаковките стриктно. Двата най-често срещани източника на колаген са говежди и морски. Същестува и алтернатива за вегани и вегетарианци. Освен това, ако имате продължителен и силен косопад, който е различен от сезонния, е добре да се консултирате с дерматолог, който да определи причината, и да назначи необходимите изследвания на хормони.

Как да използвате колагена за коса

Най-добрият начин да увеличите максимално и стимулирате ползите от колагена за косата е, приемът на добавки или обогатяване на ежедневното ви меню със здравословна, добре балансирана диета. Освен това и двамата експерти са съгласни, че има определени ползи от локалното приложение на колагенови пептиди, като шампоани и серуми, въпреки че те се различават от тези, постигнати чрез перорално поглъщане.

Оралните добавки могат да се приемат ежедневно, като и двамата експерти казват, че трябва да следвате дозировката, предоставена от опаковката, тъй като някои може да съдържат други съставки, които повишават бионаличността на колагеновите пептиди, което ги прави по-мощни. Гаршик също така добавя, че трябва да приемате добавката в продължение на 3-6 месеца, преди да определите дали е ефективна, тъй като на косата може да отнеме време, за да порасне и реално да се види ефекта от приема.

И двамата експерти смятат, че пероралните добавки и здравословна диета, са най-добрият начин да видите ползите от приема на колаген и обогатяване на менюто с този протеин. На пазара има много видове колагенови добавки, като те включват колагенови капсули, течен колаген за пиене, колаген на прах. Като това под каква форма ще го приемете, зависи от начина ви на живот, и това как оптимално бихте го включили в ежедневието си.

Ако решите да добавите към козметиката си, продукти за коса съдържащи колаген, като шампоани, балсами, серуми, имайте предвид, че колагеновите пептиди няма да имат същата сила, когато се прилагат локално. Все пак ще видите полза от тях и добри резултати, като подхранена здрава коса и хидратирана кожа на главата. Кинлър казва, че от всеки продукт за коса, те ще осигурят влага, храна на кожата и антиоксидантна подкрепа за борба с щетите, причинени от свободните радикали.

Как-да-използвате-колагена-за-коса

Накратко…

Колаген за коса

Вид съставка: Хидратант и укрепител

Основни ползи: Осигурява влага на кожата и скалпа, укрепва космения фоликул, ускорява заздравяването и подхранва космената луковица.

Кой трябва да го използва: По принцип всеки може да се възползва от колагеновите пептиди, но сухата, увредена, боядисана или изтъняла коса може да види най-много ползи за жизнеността на косата.

Колко често, можете да го използвате: Оралните колагенови добавки могат да се приемат ежедневно, според инструкциите на конкретния продукт.

Работи добре с: Антиоксидантите помагат за предпазване от увреждане от свободните радикали, които допринасят за загубата на колаген. Противовъзпалителни съставки като куркума или куркумин, както и витамин С оптимизира бионаличността на колагеновите пептиди.

Не използвайте с: Няма известни съставки, които да влияят негативно на колагеновите пептиди.

Често задавани въпроси

Какво представляват колагеновите пептиди?

Колагеновите пептиди са хидролизираната форма на колаген, който е най-изобилният протеин в човешкото тяло, намиращ се в кожата и всички съединителни тъкани. По-малките молекули на колагеновите пептиди позволяват по-лесното им усвояване в кръвта.

Колагеновите пептиди карат ли косата ви да расте?

Не директно, не. Колагеновите пептиди укрепват космения фоликул и подобряват околната среда на скалпа, като и двете подпомагат растежа на нова коса, но не предизвикват директно растеж на нова коса.

Има ли полза от използването на шампоани и балсами с колагенов пептид?

Въпреки че не са толкова мощни, колкото пероралните добавки, продуктите за коса, съдържащи колаген, могат да бъдат наситени хидратанти.

В заключение

В преследването на тайната за жизнена и здрава коса, колагенът се очертава като незаменим съюзник. Ролята му за укрепване на структурата на косата, стимулиране на растежа и повишаване на цялостната жизненост, не може да бъде подценена.

Докато лавираме през безбройните опции за грижа за косата, включването на колаген е трансформираща стъпка към пищни кичури. Чрез попълване на този жизненоважен протеин, ние даваме сила на косата си да издържи на суровото ежедневие, излъчвайки сила и блясък.

С приема на добавки с колаген, ние инвестираме в бъдеще, в което косите ни излъчват устойчивост, жизненост и трайна красота.

Similar Posts