колаген за кожа

Колаген за кожа – видове, ползи, приложение

Когато става въпрос за популярни съставки за грижа за кожата, колагенът несъмнено е сред тях. Наред с други роли, колагенът е най-важният структурен протеин в нашата кожа и е отговорен за осигуряването на плътна, младо изглеждаща кожа. В резултат на естествения процес на стареене и допълнително катализиран от външни фактори, колагенът се разгражда с течение на времето.

запазите-и-увеличите-колагенът-в-лицето-си

Но какво е колаген за кожа? Въвеждането на колаген в нашия режим на грижа за кожата, може да бъде трансформираща стъпка към подмладяване. Чрез попълване на този основен протеин, ние укрепваме структурата на кожата, което води до по-гладък и по-сияен вид. Продуктите и добавките, съдържащи колаген, работят съвместно с естествените процеси на тялото, насърчавайки по-стегнат и по-устойчив тен.

От намаляване на бръчките до подобряване на цялостната текстура на кожата, приемането на колаген е мощен начин за възстановяване и поддържане на младежки блясък.

С всички различни форми и видове на колаген за грижа за кожата, нещата могат да станат доста объркващи. За да подредим фактите, се обърнахме към сертифицираните дерматолози Жанет Граф и Мари Хаяг. Продължете да четете, за да разберете всичко, което трябва да знаете за колагена, включително кои продукти си струва да опитате.

Какво е колаген?

Колагенът често се нарича скелето на тялото. Има смисъл, тъй като това е най-важният структурен протеин във вашата кожа. Колагенът не само се произвежда в телата ни, но може да бъде получен и от хранителни източници, като растения и животни. Предлага се във форми за локално приложение и за поглъщане, а в миналото също беше популярен за инжектиране (ще се потопим по-дълбоко в различните форми малко по-късно).

Що се отнася до локалните средства, колагенът се намира най-често в кремове или серуми, но в зависимост от целта ви, колагеновите продукти за грижа за кожата може да не са толкова ефективни, колкото си мислите.

Д-р Хаяг казва, че не само естествено произвеждаме по-малко колаген, започвайки от 20-те си години, но също така губим колаген с възрастта и други фактори, като излагане на слънце, пушене или прием на захар. С други думи, с напредването на възрастта губим повече колаген, отколкото произвеждаме. И така, какво е решението?

Една идея е да се приложи колаген върху кожата под формата на кремове и серуми, в опит да се възстанови, но ето защо д-р Граф казва, че това не работи съвсем: “просто казано, цялата молекула на колагена е много, много голяма и твърде голяма да проникне в епидермиса на кожата.” Въпреки това, както обяснява д-р Граф, хидролизираният колаген се разгражда ензимно на фрагменти, които имат по-лесно време за навлизане в дермата, и следователно той всъщност може да стигне до позицията, където би бил колагенът.

Въпреки това д-р Хаяг казва, че не са направени достатъчно клинични тестове в подкрепа на идеята, че това ще доведе до производството на колаген.

Ползи от колагена за кожата

Според д-р Граф, поставянето на колаген в кожата ви, за съжаление няма да стимулира друг колаген. Въпреки това, колагенът е известен с това, че има големи овлажняващи ползи, когато се прилага локално, така че ако вечерната ви рутина се състои от нанасяне на крем с колаген, това не е пълна загуба.

колаген-за-кожата-на-лицето

Както казва д-р Хаяг, кремовете с колаген за локално приложение подобряват фините линии и бръчките, като заместват изгубения колаген, но в действителност колагенът най-вече го овлажнява. Д-р Хаяг обяснява, че това може да направи кожата по-мека и гладка, но що се отнася до действителното изграждане на колаген – не толкова.

Потенциални странични ефекти на колагена

Въпреки факта, че вашият крем или серум с колаген, за съжаление, няма да върне времето назад, д-р Хаяг казва, че няма никаква вреда от използването на такъв, ако ви харесва усещането и резултатите, които получавате.

Д-р Граф обаче посочва, че е възможно да сте алергични към молекула или химикал във всеки продукт за грижа за кожата, така че ако имате реакция към него, спрете да го използвате. Същото важи и за добавките. „Вероятно бих препоръчал да разберете откъде се извлича колагенът“, добавя д-р Граф. “Ако някой е алергичен към краве мляко, тогава вероятно трябва да избягва колагена, който идва от крава.”

Как да използвате колаген

Независимо дали става дума за вътрешна или локална форма на грижа за кожата с колаген, д-р Граф казва, че можете да го използвате по всяко време на деня, сутрин или вечер. Като овлажнител, кремът с колаген може да се прилага веднъж или два пъти на ден. И за двете форми е най-добре да следвате инструкциите на производителя.

Коктейл за грижа за кожата с колаген

Ако се интересувате от грижата за кожата и красотата, вероятно вече знаете, че това не е само един продукт, който ще подкрепи и поддържа кожата на мечтите ви. Вместо това е нужно наслояване и комбиниране на продукти, които работят добре заедно и дори усилват или насърчават възможностите на другия.
/витамин-c-и-колаген

Ако използвате грижа за кожата с колаген, и крайната ви цел е да стимулирате производството на колаген, д-р Хаяг препоръчва да подсилите рутината си с ретиноид или ретинол (които тя нарича златен стандарт за стимулиране на колаген) или пептиди и растежни фактори като по-малко дразнеща опция, която може да помогне като действат като „пратеници“, за да сигнализират на клетките да създадат колаген. Д-р Хаяг също препоръчва витамин С (друг стимулант на колаген) и задължително слънцезащитен крем с UVA защита, за да предотврати по-нататъшното разграждане на колагена в кожата ви.

Крем с колаген срещу колагенови добавки

Както бе споменато по-рано, колагенът се предлага и в орална форма за подобряване на косата, ноктите, както и кожата. Въпреки твърденията, които варират и обещават блестяща кожа до изгладени бръчки и еластичност на кожата, д-р Хаяг казва, че проучванията, които ги подкрепят, са ограничени. Въпреки това, между кремовете с колаген и добавките с колаген, д-р Хаяг вярва, че оралната версия би била най-полезна за кожата.

Има неща, които трябва да имате предвид, когато избирате продукт. Както в случая с всички добавки, пероралният колаген не е регулиран от FDA, поради което е важно винаги да се консултирате с вашия лекар, преди да направите каквито и да било промени в режима си. Като цяло д-р Хаяг казва да внимавате с всякакви продукти, които съдържат странични животински продукти и да търсите добавки с колаген тип I и III, който идва от свободно отглеждан източник, без клетки и антибиотици.

Други форми на колаген за кожата

Да не забравяме за бума на инжекции с колаген. Около 80-те години на миналия век, преди пълнителите с хиалуронова киселина да са най-добрият избор, инжекциите с колаген се използваха за омекотяване на бръчките и за постигане на по-плътни устни. Оттогава те са заменени от по-дълготрайни филъри с хиалуронова киселина, които според д-р Хаяг са по-малко алергенни.

Често задави въпроси

Как добавките с колаген могат да бъдат полезни за кожата?

Добавките с колаген могат да подобрят хидратацията, еластичността и текстурата на кожата. Те действат, чрез попълване на нивата на колаген в тялото, което води до по-младежки и сияен тен.

Може ли колагенът да намали появата на бръчки?

Да, добавянето на колаген може да помогне за намаляване на появата на бръчки, като насърчава еластичността и стегнатостта на кожата. Осигурява необходимите градивни елементи за по-гладка и по-млада кожа.

Има ли специфични видове колаген, които са по-полезни за здравето на кожата?

Колаген тип I е най-разпространеният вид колаген в кожата и е особено полезен за здравето ѝ. Допринася за еластичността на кожата и поддържа младежки вид.

По-добре ли е да се използва колаген орално или локално?

Има ограничени проучвания, които описват подробно разликата между употребата на колаген орално или локално, но нашите експерти са съгласни, че ако решите да използвате колаген в рутинната си грижа за кожата, използването на орална добавка е най-добрият начин.

Кои храни са с високо съдържание на колаген?

стимулиране-на-производството-на-колаген

Ако искате да допълните диетата си с допълнително богати на колаген храни, набавете си храни, богати на витамин С, като портокали, чушки, горски плодове и цитрусови плодове. Костни бульони, яйчен белтък, пиле и риба също са страхотни варианти.

Защо използването на слънцезащитни продукти е важно за производството на колаген?

Увреждането от слънцето и вредните ултравиолетови лъчи разграждат наличния колаген в кожата, така че е важно да използвате слънцезащитни продукти ежедневно, дори и в града (особено по време на дълги периоди на открито), за да защитите кожата си.

В заключение

И така, каква е окончателната присъда? Трябва ли наистина да приемате добавка с колаген? Отговорът не е напълно ясен. Според д-р Хаяг, ако ядете нормална балансирана диета, която включва богати на протеини храни, като месо, яйца, млечни продукти и боб, пероралните колагенови добавки вероятно не са необходими.

Д-р Граф, от друга страна, казва, че те потенциално биха могли да бъдат полезни. „Това наистина е от полза за кожата, но също така е от полза за цялостното здраве на тялото, като стави, които локалното приложение не прави.“

Що се отнася до колагеновите кремове и серуми за локално приложение, те вероятно не генерират нов синтез на колаген, ако нямат правилните съставки (ретиноиди, пептиди, растежни фактори), но ако харесвате начина, по който се чувстват върху кожата, може да продължите да ги ползвате. Освен това те са склонни да овлажняват, което може да придаде бърз гладък и плътен вид. Най-важното е, че трябва да защитите колагена, който имате, като използвате слънцезащитни продукти и продължавате да се грижите за кожата си.

Similar Posts