колагенови пептиди

Какво са колагенови пептиди?

Може би сте чували за добавките с колаген и познавате хора, които приемат такива. Но какво точно представлява колагенови пептиди? Те са малки, лесно смилаеми частици колаген, естествено срещащ се протеин при хора и животни. Намира се в кожата, хрущяла и костите, наред с други области. Добавянето на колагенови добавки в ежедневието, помага със справяне с естествения спад в производството на колаген в тялото с напредване на възрастта.

Храни като риба, говеждо, пилешка кожа и свинска кожа са добри естествени източници на колаген. Тялото си го набавя чрез разграждане на храната на аминокиселини и пептиди. Но тъй като колагеновите пептидни добавки вече са разградени, изследователите смятат, че тялото може да ги абсорбира по-лесно.

Каква е разликата между колаген и колагенови пептиди?

разлика между колаген и колагенови пептиди

Една ключова разлика между колагена и колагеновите пептиди е, че единият е разградена форма на другия. Колагеновите пептиди се получават чрез разграждане на животински колаген чрез хидролиза. И така, докато колагенът е пълен протеин, колагеновите пептиди са фрагменти от този протеин.

Целият колаген е труден за усвояване от тялото, докато колагеновите пептиди са значително по-достъпни за него. Когато приемате цяла колагенова добавка, тялото ви ще може да използва само малка част от него, в сравнение с колагеновата пептидна добавка. Тази разлика в бионаличността е движещата сила зад колагеновите пептиди като алтернатива на колагена.

Важно е да се подчертае, че ползата на колагеновите пептиди се крие в техния потенциал да помогнат на тялото да възстанови или произведе колаген. Така че, докато колагеновите пептиди може да са добър начин това да се случи, крайната цел е цялостен и здрав колаген.

Кое е по-добро: колаген или колагенови пептиди?

Въпреки, че крайната цел е запълване на колагенови нужди в тялото, най-добрият начин да стигнете до там може да бъде чрез колагенови пептиди. Поради ниската бионаличност на колагена и относително високата бионаличност на колагеновите пептиди, последните може са по-ефективни за хора, които искат да извлекат ползите пълните ползи от приема на добавки с колаген.

Въпреки, че са необходими повече изследвания, за да се определи пълният набор от ползи, които колагенът и добавките с колагенови пептиди предлагат, предварителните доказателства изглежда подкрепят използването на колагенови пептиди. Важно е обаче да запомните, че има различни видове колаген и добавките се предлагат в различни форми.

Видове колаген и добавки с колагенови пептиди

видове колаген и добавки с колагенови пептиди

Колагеновите пептиди отразяват вида колаген, използван за производството им. Телешкият и рибният колаген са два примера за обичайни източници на колаген, използвани за направата на колагенови пептидни добавки. И двата източника осигуряват изобилие от тип I колаген, докато телешкият също осигурява значително тип III.

Колагенът се събира от различни животни, като говеждото, свинското, домашните птици и морските животни са сред по-често срещаните източници. Веднъж извлечен, колагенът може да се превърне директно в колагенови добавки, да се разгради на колагенови пептиди или частично да се разгради на желатин.

Добавки от колаген и колагенови пептиди се предлагат на прах, хапчета и течни форми. Всеки от тях съдържа колаген или неговите фрагментирани части. Хапчетата често са същите като прахообразната форма, но поставени в капсула. Все пак има известна разлика между прах и течност. Прахът има тенденция да има по-висока концентрация на колаген или колагенови пептиди.

В същото време течните форми често изискват по-високи нива на бионаличност, но по-ниски концентрации. В крайна сметка, изборът под каква форма ще го приемете, ще бъде съобразен с удобството за включването във вашето ежедневие.

Потенциални ползи от колагеновите пептиди

ползи от колагеновите пептиди

Изследванията за ползите от колагеновите пептиди продължават. Въпреки това, много здравни експерти смятат, че приемането на колагенова добавка може да бъде полезно по няколко начина, включително:

  • По-добро здраве и външен вид на кожата. Колагенът играе жизненоважна роля за хидратацията и еластичността на кожата. Смята се, че приемането на добавка с колагенов пептид забавя стареенето на кожата, включително насърчаването на производството на други жизненоважни протеини като фибрилин и еластин.
  • Намалена костна загуба. Костите са изградени предимно от колаген. Загубата на костна маса с възрастта може да доведе до състояния като остеопороза и по-висок риск от фрактури. Добавките с колаген забавят разграждането на костите.
  • Повишена мускулна маса. Изследванията показват, че приемането на добавка с колагенов пептид, помага за компенсиране на естествената загуба на мускулна маса, която настъпва с възрастта, включително стимулиране на мускулния растеж след тренировки и насърчаване на естественото производство на протеини като креатин.
  • Намалена болка в ставите. Колагенът е от решаващо значение за поддържането на хрущяла, който е здрава, гъвкава тъкан, която осигурява омекотяване на ставите. Хрущялът се разпада с течение на времето, което води до болезнени състояния като остеоартрит. Добавянето на колагенови пептиди може да забави този процес.
  • Подобрено здраве на сърцето. Колагенът дава на артериите гъвкавост и еластичност. Приемането на колагенова добавка, може да им помогне да останат гъвкави и да устоят на стесняване. Здравите, гъвкави кръвоносни съдове намаляват напрежението върху сърцето и свързания риск от инфаркт или инсулт.

Има и други потенциални ползи от приемането на колагенов пептид на прах, въпреки че изследователите са ги изследвали по-малко. Те включват подобрено здраве на мозъка и червата, по-здрави коса и нокти, повишен метаболизъм и загуба на тегло.

Странични ефекти на колагеновите пептиди

Проучванията показват, че колагеновите пептиди като цяло са безопасни и се понасят добре. Някои хора изпитват киселини в стомаха или се чувстват неприятно сити след прием на колагенова добавка.

Освен това добавките се правят от обикновени хранителни алергени – например яйца и миди. Следователно е важно да четете стриктно, етикетите на продуктите с колаген, ако имате хранителни алергии.

Кога да очаквам резултати от приема на добавка с колагенови пептиди?

резултати от приема на добавка с колагенови пептиди

Както при повечето добавки, отнема време, за да настъпят забележими подобрения. Ефектът им действа с натрупване. Изследователите обикновено не очакват резултати от проучвания за поне осем седмици. Така че, ако решите да вземете добавка, търпението е от съществено значение.

Имайте предвид, че витамин С е от решаващо значение за синтеза на колаген. Можете да помогнете на тялото си да произвежда собствен колаген, като ядете добри източници на витамин С като цитрусови плодове, чушки и броколи.

В заключение

Превъзходството на колагеновите пептиди се крие в тяхната повишена бионаличност и гъвкавост, в сравнение с традиционните колагенови добавки. Колагеновите пептиди, разбити на по-малки, по-смилаеми молекули, показват превъзходни скорости на усвояване, което позволява по-лесно включване в системите на тялото.

Тази повишена бионаличност гарантира, че колагеновите пептиди ефективно достигат до целевите области, предлагайки по-бързи и по-забележими ползи за здравето на кожата, ставите и мускулите. Освен това, многофункционалността на колагеновите пептиди позволява разнообразни приложения, безпроблемно вписващи се в различни диети и начини на живот. Тези ползи заедно позиционират колагеновите пептиди като по-ефективен и адаптивен избор, давайки възможност на хората да използват пълния потенциал на колагена за цялостно здраве и уелнес.

Similar Posts