как да си направим сами колаген

Как да си направим сами колаген?

Възстановяващ и подхранващ, костният бульон е много нашумял в наши дни – и това е разбираемо! Той е достъпен, пълен е с колаген, противопоставящ се на стареенето, и лесен за приготвяне вкъщи, директно върху котлона, в уреда за бавно готвене, или мултикукъра.

Научете, как лесно, да правите бульон от телешки кости (и не само), като следвате инструкциите, съвети и отговори на въпроса – как да си направим сами колаген в домашни условия.

Какво е костен бульон?

Какво-е-костен-бульон

Костният бульон е пикантна, богата на хранителни вещества и колаген течност, направена от богати на костен мозък животински кости (говеждо, пилешко, пуешко, свинско) варени във вода за продължителен период от време. В допълнение към костите и съединителната тъкан, зеленчуци като целина, моркови и лук, пресни билки и чесън за допълнителен вкус.

Тъй като, костният бульон често се класифицира според това колко желатинообразен е при охлаждане, понякога се добавя ябълков оцет или бял оцет в малки количества, за да помогне за разграждането на животинските протеини и съединителната тъкан. Това разграждане помага, да се осигури бульон с по-високо съдържание на протеини и колаген.

Какви са ползите от костния бульон?

С внезапното нарастване на популярността, непрекъснато се шуми за чудотворните ползи за здравето на костния бульон. Вече знаем, че това е богата на хранителни вещества течност, направена чрез варене на животински кости (кравешки, пилешки, свински кости и понякога рибени кости) и съединителна тъкан във вода за дълъг период от време. Но също така се смята, че пиенето на костен бульон е полезно за нашите стави, храносмилателна система и кожа, тъй като съдържа много важни минерали и витамини.

6 ползи от пиенето на костен бульон

 1. Костният бульон е много питателен. Като съвкупност, костният бульон е богат на витамини и хранителни вещества като калций, магнезий и фосфор. Общото количество варира, в зависимост от вида животински източник и костите, които използвате, но като цяло ще намерите и още витамин А, К2 и минерали като цинк, желязо, бор, манган и селен във всяка рецепта за качествен костен бульон.
 2. Защитава ставите. Тъканите и костите съдържат колаген. При готвене колагенът се превръща в желатин. Този желатин – течен (при нагряване), гъст и подобен на желе (когато е охладен) – е пълен с аминокиселини, градивните елементи на протеините. Смята се, че по-специално глюкозаминът и хондроитинът намаляват симптомите на остеоартрит и намаляват болките в ставите.
 3. Подпомага храносмилането. Особено за хора с възпалени черва или синдром на пропускливите черва, специфични аминокиселини могат да намалят продължителността на активното заболяване и да допринесат за поддържането на ремисия на IBD.
 4. Води до по-добър нощен сън. Според Neuropsychopharmacology, глицинът, неесенциална аминокиселина, намираща се в костния бульон, като тази рецепта за костен бульон, може да подобри качеството на съня. Разбира се, необходими са още изследвания.
 5. Твърди се, че може да е в помощ в борбата с килограмите. Тъй като костният бульон е богат източник на протеини, той ще ви помага да се чувствате по-сити, по-дълго и следователно ще ви помогне да отслабнете.
 6. Подпомагане на борбата с възпалението. Аминокиселините глицин и аргинин имат силно противовъзпалително действие. По-специално аргининът може да помогне в борбата с възпалението, свързано със затлъстяването при жените. Хроничното възпаление може да доведе до редица сериозни заболявания като сърдечни заболявания, диабет, метаболитен синдром, артрит и видове рак.

Съставки за домашен костен бульон

 • Телешки кости
 • Моркови
 • Лук
 • Целина
 • Чесън
 • Дафинови листа
 • Цели зърна черен пипер
 • Цял звездовиден анасон
 • Канелени пръчици
 • Ябълков оцет

Ако е възможно, опитайте се да закупите органични кости от говеда, хранени с трева и гледани свободно. Това е гарант за бульон без добавени хормони и антибиотици.

Необходимо оборудване за направата на колаген у дома

Нямате нужда от много специално оборудване, за да направите домашен бульон. Ще ви трябват, обаче, няколко основни неща, включително:

 • Тенджера – ще ви трябват една или две 8-литрови тенджери, за да приготвите тази конкретна рецепта (ако решите да направите цяла доза).
 • Тигани за печене или тава с хартия за печене – за възможно най-добрия бульон трябва да изпечете костите, преди да ги сварите.
 • Мрежеста цедка – напълно необходима, имате нужда от цедка, за да прецедите вкусния бульон от костите и зеленчуците.

Кои са най-добрите кости за костен бульон?

В тази рецепта за бульон от телешки кости, са използвани смес от кокалчета, къси ребра, волска опашка и бедрени кости. Резултатът е вкусен, пълен с хранителни вещества, богат на желатин бульон.

 • Кокалчета
 • Стави
 • Крака
 • Костни кости
 • За допълнителен вкус включете месести кости като волска опашка, джолан и къси ребра.
 • Пилешките крака (не са включени в тази рецепта), съдържат много желатин и са по-евтини от другите богати на желатин кости.
 • Костите на по-младите животни, съдържат много хрущял, тъй като именно този хрущял ще се превърне в кост с израстването на животното. Поради тази причина, телешките кости са особено ценени за приготвяне на бульон.

Съвет – Ако не сте сигурни, попитайте местния месар в любимия си хранителен магазин за най-добрите кости за бульон и след това поискайте той или тя да ги нареже на малки парчета, вместо вас. Повярвайте ми, не искате да носите вкъщи цяла бедрена кост – а и тя няма да се побере в тенджерата ви.

Как да си направим костен бульон или как да си направим сами колаген

Въпреки, че повечето големи магазини за хранителни стоки предлагат костен бульон, цената на това удобство идва доста висока – около 20лв. за литър. За щастие приготвянето на домашен бульон у дома е лесно и много по-достъпно.

Планирайте стартирането на бульона си сутринта, като оставите костите, поне 8-12 часа да къкрят на слаб огън.

Да започваме.

Стъпка 1: Бланширайте костите

Бланширайте-костите

Разпределете костите в две големи тенджери и ги покрийте със студена вода. Оставете да заври на силен огън и оставете да къкри 10-15 минути, преди да отцедите и изплакнете костите с вода.

Задължително ли е бланширането на костите? Отговорът е не. Все пак се препоръчва, особено ако правите бульон от телешки кости. Ако използвате пилешки кости или пилешки крака, бланширането е по-малко важно, но говеждите кости наистина се нуждаят от тази допълнителна стъпка, особено ако искате чист бульон.

Каква е целта на бланширането? Целта е да се премахнат примесите, коагулираният протеин и кръвта, което в крайна сметка води до по-чист бульон с по-добър вкус.

Има ли загуба на хранителни вещества, поради бланширане? Загубата на хранителни вещества е твърде малка, за да оправдае липсата на бланширане.

Стъпка 2: Изпечете костите и зеленчуците

Изпечете костите и зеленчуците

След като костите ви са бланширани, отцедени и изплакнати, е време да загреете фурната си до 230 градуса. Прехвърлете костите и зеленчуците (моркови, лук, чесън, целина) в тава за печене. Избягвайте да ги натрупвате едни върху други – използвайте две тави за печене, ако е необходимо.

Печете 30 минути, разбъркайте и добавете зеленчуците за още 15-30 минути.

костите-и-зеленчуците

Защо печени кости за бульон? Печенето е равно на вкус! И ние обичаме добрият вкус, нали? Тази стъпка е лесен начин за печене и карамелизиране на костите, без много допълнителна работа.

Стъпка 3: Прехвърлете костите обратно в тенджерите и ги оставете да заврят

Прехвърлете-костите-обратно-в-тенджерите-и-ги-оставете-да-заврят

Измийте тенджерите, които сте използвани за бланширане на костите и разпределете печените кости и зеленчуци между дветете тенджери. Изстържете всички кафяви частици и сок, останали в тавата за печене, като използвате метална шпатула и малко вода, ако е необходимо, и разпределете между двата съда (не се притеснявайте, всички тези кафяви парчета са АРОМАТ!).

След като разделите костите и зеленчуците, разпределете дафиновите листа, зърната черен пипер, звездния анасон, пръчиците канела и ябълковия оцет между двата съда.

Напълнете всеки съд с приблизително 12 чаши студена вода или достатъчно вода, за да покрие костите с приблизително два пръста.

Покрийте всяка тенджера с плътно затварящ се капак и оставете да заври слабо.

Можете ли да готвите бульона си в бавна готварска печка (Crockpot)? Да, абсолютно. Покрийте всичко със студена вода и гответе на ниска температура за 24-48 часа с леко открехнат капак. Добавете допълнително вода, ако е необходимо, за да запазите костите покрити.

Стъпка 4: Оставете да къкри

кости-със-зеленчуци

Намалете котлона до минимум и оставете да къкри с леко открехнат капак, като отстранявате пяната и излишната мазнина, ако е необходимо. Оставете да къкри поне 8-12 часа или до 24 часа (не оставяйте котлона да работи през нощта, охладете и приберете в хладилника и продължете варенето на следващия ден). Добавете още вода, ако е необходимо, за да сте сигурни, че костите и зеленчуците остават напълно потопени.

Ако зеленчуците (особено морковите) станат твърде меки и кашави, в който и да е момент от готвенето, използвайте решетъчна лъжица, за да ги извадите.

Стъпка 5: Прецедете костите

къкрене-на-костен-бульон

След като костите се задушат и бульонът ви е готов, ще трябва да прецедите бульона през фина цедка. За екстра бистър бульон прецедете втори път през марля.

Оставете бульона да се охлади и костите да изстинат (вижте повече за съхранението и охлаждането по-долу).

Стъпка 6: Не забравяйте за месото

В зависимост от вида на костите, които използвате, за да приготвите костния си бульон, може да имате или да нямате останало месо за обиране. Ако имате такова, то е идеално за супа, сандвичи или (ако не си падате по месните парчета) за домашния любимец. Не го оставяйте да отиде на вятъра! Що се отнася до зеленчуците, смесете ги и ги добавете към сварен ориз, картофено пюре или добавете малко бульон и направете вкусна смесена супа.

Стъпка 7: Обезмаслете мазнината от вашия бульон (по избор)

Обезмаслете-мазнината-от-вашия-бульон

Добавете няколко шепи лед към бульона си, за да ускорите охлаждането и покрийте с капак. Прехвърлете бульона в хладилника и го оставете да се охлади напълно. Резултатът ще бъде твърд, дебел слой мазнина и долен слой, който е вашият костен бульон (който трябва да изглежда като кафяво желе). Ако желаете, използвайте вилица, за да отстраните горния слой мазнина. Това ще остави здравословния костен бульон без мазнини.

Стъпка 8: Съхраняване на костния бульон

Костният бульон се съхранява добре в хладилник за около 5 дни. Ако направите голяма партида е добре да го замразите на по-малки дози във фризера до 6 месеца (претопля се идеално!)

Съвети и трикове:

 1. Използвайте смес от различни телешки кости. Не всички кости са еднакви, затова се опитайте да използвате 2-3 различни вида, за да направите бульона си.
 2. Не забравяйте да бланширате телешките кости преди печене. Бланширането на костите за 15-20 минути помага да се премахнат всички онези неприятни частици, които правят костният бульон да изглежда неприятно и да има гаден вкус. За да постигнете красива, чиста, богата костна маса, трябва да бланширате костите.
 3. Опечете костите си. При печене телешките кости покафеняват и се карамелизират. Това означава повече вкус. Кой не иска повече вкус?
 4. Избягвайте изкушението да добавяте твърде много „други неща“. Правите костен бульон, НЕ градински бульон от кости/зеленчуци/билки. Това не означава, че не трябва да добавяте печени зеленчуци или подправки, но го ограничете до минимум, за да могат говеждите кости наистина да изпъкват.
 5. Ако една тава не е достатъчно голяма, използвайте две. Телешките кости искат да бъдат напълно потопени във вода. Ако тенджерата ви не е достатъчно голяма, използвайте две.
 6. Дайте достатъчно време на костите, да се задушат перфектно. Няколко часа не са достатъчно време. Оставете тенджерата с телешки кости да къкри 14 часа и ще се получи просто перфектно. Търпението е ключово. С това казано, колкото по-дълго е варенето, това не значи винаги по-добър резултат. Не е необходимо да варите костите си на бавен огън повече от 24 часа.
 7. Охладете супата за една нощ и отстранете мазнината отгоре. Разбира се, не е нужно да правите това. Или можете да го направите и да оставите част от мазнината. Без значение какво решите, след като бульонът бъде претоплен, всичко ще се разтвори обратно в гладкия, красив вкусен бульон, с който сте започнали.
 8. Посолява се на вкус. Ако очаквате вашият костен бульон да има идентичен вкус на любимата ви виетнамска купа без добавяне на сол, тогава ще кажа, че ще бъдете разочаровани. Ще ви трябва сол. Колко точно зависи изцяло от вас.

Как да съхраним костния бульон?

Най-добрият вариант за съхранение на бульона е в запечатани буркани или безопасни за фризер торбички с цип. Ако ще се съхранява в хладилник, най-удобният вариант е, бульонът да бъде в теджера с капак, тъй като това е лесен начин да бъде претоплен.

Колко дълго ще издържи костния бульон?

Бульонът, съхраняван в хладилник, ще издържи 4-6 дни, докато бульонът, съхраняван във фризера, ще издържи поне 4-6 месеца.

Преди съхранение трябва ли да се охлади?

Преди съхранение е изключително важно да охладите бульона си до стайна температура. Направете това най-бързо, за да предотвратите всякакъв шанс за замърсяване. За да се случи това по-бързо, може да добавите лед към бульона или напълните мивката със студена вода. Поставете тенджерата в студената вода и оставете бульона да се охлади до стайна температура.

Как да използвате цялото количество костен бульон?

 • Вашите причини да правите костен бульон вероятно ще определят как ще го сервирате. За възстановителни и лечебни цели е изключително популярно да се пие чаша топъл костен бульон с щипка морска сол и натрошен черен пипер.
 • Можете да приемате бульона си, като го използвате по същия начин, както бихте използвали обикновените месни бульони.
 • Използвайте го за приготвяне на супи и яхнии, включително супа от бок чой, виетнамско фо, супа от пиле и див ориз и телешка яхния.
 • Използвайте го за готвене на ориз и зърнени храни като кафяв ориз, ризото, див ориз, фаро, леща и киноа. Смяната на вода с костен бульон е лесен начин за добавяне на допълнителен вкус и добро количество колаген.
 • Използвайте го за приготвяне на вкусни сосове като грейви, ру, сосове за тиган или редукции.
 • Други вкусни рецепти включват джамбалая, говеждо строганов и татер тот гювеч.

Как-да-използвате-цялото-количество-костен-бульон

Колко костен бульон мога да пия всеки ден?

Може би, много от вас са се питали колко бульон може или трябва да се пие всеки ден. Ако приемате костен бульон по медицински причини, силно е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.

За всеки, който иска да включи костен бульон като част от балансирана и здравословна диета и начин на живот, можете да приемате от  2 до 4 чаши дневно.

Костният бульон не е подходящ за вегетарианци, вегани или хора, които следват диета с ниско съдържание на протеини. Прекрасно е обаче за тези, които искат да включат повече протеини, тъй като е одобрено за палео и кето режими, като е без глутен и без млечни продукти.

Веган алтернатива на домашен колаген

Като говорим за веган версия на богат на колаген бульон може да се направи с растителни съставки. Въпреки, че няма да съдържа истински колаген, той все пак може да осигури набор от хранителни вещества, полезни за кожата, косата, ноктите и здравето на ставите. Ето една рецепта за веган бульон от “колаген”:

Съставки:

1 голям морков, нарязан
2 стръка целина, нарязани
1 праз, нарязан
1 глава лук, нарязана на четвъртинки
4 скилидки чесън, счукани
1 чаша гъби (шиитаке или други сортове, известни със своя умами вкус), нарязани
1 малка връзка магданоз
1 супена лъжица хранителна мая (за добавени витамини от група В)
1 чаена лъжичка соев сос или тамари (за вкус умами)
8 чаши вода

Инструкции:

 1. В голяма тенджера смесете всички съставки.
 2. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 1-2 часа, оставяйки вкусовете да се смесят.
 3. Прецедете бульона, за да отстраните твърдите частици. Оставете го да изстине, преди да го приберете.

Този вегански бульон е пълен с растителни хранителни вещества, които могат да допринесат за цялостното благосъстояние. По-специално, гъбите осигуряват богат източник на аминокиселини и минерали, които поддържат здрава кожа и стави. Хранителната мая добавя витамини от група В, които са от съществено значение за здравето на кожата. Насладете се на тази веган алтернатива като подхранващо допълнение към ежедневния ви режим.

В заключение

Надяваме се, да сме отговорили на въпроса – как да си направим сами колаген в домашни условия и да опитате от нашите лесни и вкусни рецепти.

Приготвянето на собствен богат на колаген костен бульон е възнаграждаващ и рентабилен начин да подобрите цялостното си благосъстояние. Като включите тези богати на хранителни вещества бульони в диетата си, вие ще осигурите на тялото си естествен източник на колаген, който поддържа кожата, косата, ноктите и ставите.

Експериментирайте с различни видове кости и аромати, за да създадете бульони, които отговарят на вашите вкусови предпочитания. С домашно приготвените колагенови добавки имате силата да подхранвате тялото си отвътре.

Similar Posts