какъв колаген да пия

Какъв колаген да пия? Видове, ползи, насоки

В днешния свят на хранителните добавки, колагенът заема централно място като ключов елемент за поддържане на здравето и красотата на тялото. С разнообразието от налични форми на колаген – от прах, капсули до течни добавки, възниква въпросът: “Кой вид колаген е най-подходящ за мен?”

В тази статия ще разгледаме различните видове колаген и техните ползи, за да ви помогнем да вземете информирано решение относно това, какъв колаген да изберете за вашия живот и здравословно състояние.

Защо да използваме колаген?

защо да използваме колаген

Преди да се задълбочим в различните видове колаген и кой колаген е най-добрият като цяло, искаме накратко да обхванем защо изобщо трябва да приемате добавки с колаген.

Нашата кожа преминава през много, дори само една разходка до магазина означава кратка среща със стихиите, а излагането на слънце и замърсяването на въздуха, могат бавно да повлияят на здравето ѝ. Отделно, голямо отражение имат ефектите от стрес и естествен процес на стареене.

Колагенът е отговорен за плътната, млада кожа, но след 20-те години, колагенът започва да намалява. Използването на колагенова добавка помага за попълването на този очарователен малък протеин и може да поддържа кожата ни да изглежда здрава и щастлива. Приемането на каквато и да е колагенова добавка е страхотна идея, но нека се потопим в видовете, най-добри колагенови добавки на пазара в момента.

Но какъв колаген да пия?

И кой е подходящ за мен? Нека първо разгледаме типовете колаген.

Типове колаген

Колагенът е основен протеин строителен блок, който подпомага здравето и еластичността на различни части от организма. Съществуват различни типове колаген, като всяка форма играе уникална роля във функционирането на тялото. В следващите редове, ще изброим различните типове колаген и тяхното приложение, за да ви помогнем да разберете кои са най-подходящи за вашите нужди.

Тип I колаген:

  • Полезен за: Кожата, косата, ноктите и външния вид.
  • Приложение: Този тип колаген е основен компонент на кожата и играе важна роля в запазването на плътността и еластичността ѝ. Също така, подпомага здравето на косата и ноктите, като ги заздравява и им придава блясък.

Тип II колаген:

  • Полезен за: Ставите и хрущялите.
  • Приложение: Този тип колаген е основен компонент на ставните хрущяли и играе ключова роля за поддържане на гъвкавостта и движението на ставите. Подпомага поддържането на здравето на ставите и може да помогне при различни ставни проблеми. Облекчава болката при артрит.

Тип III колаген:

  • Полезен за: Кожата, косата и вътрешните органи.
  • Приложение: Този тип колаген се намира предимно в кожата и вътрешните органи. Помага за поддържането на здравето на кожата, косата и вътрешните органи, като укрепва структурата им.

Тип IV колаген:

  • Полезен за: Кръвоносните съдове, кожата и филтрацията в бъбреците.
  • Приложение: Този тип колаген Участва в множество клетъчни процесииграе важна роля в структурата на кръвоносните съдове и филтрацията в бъбреците. Подпомага здравето на кръвоносната система и помага за укрепването на кожата.

Тип V колаген:

  • Полезен за: Косата, кожата и ноктите.
  • Приложение: Този тип колаген се среща в малки количества в кожата, косата и ноктите и помага за поддържането на техния здравословен вид и структура.

Това са основните типове колаген и техните приложения в организма. Комбинирането на различни видове колаген може да бъде полезно за цялостното здраве и красота на кожата, ставите и другите тъкани.

Основни видове колагенови добавки

Колагенът се предлага в няколко основни форми – на прах, капсули и течност. Всяка от тези форми има своите предимства и уникални характеристики, които могат да отговарят на различните нужди и предпочитания на потребителите.

Какво представляват колагеновите таблетки?

колагенови таблетки

Колагеновите таблетки се състоят от колаген в концентрирана форма, която е лесна за приемане и усвояване от организма. Един от основните положителни аспекти на колагеновите таблетки е тяхната удобност и лесен начин на консумация, като вземането им често не изисква подготовка или специални условия.

Спрямо другите видове колаген, колагеновите таблетки са удобни, тъй като:

 • Лесен прием: Не е необходимо да приготвяте специални напитки или ястия, просто трябва да изпийте таблетката с вода или друга течност.
 • Портативни: Таблетките са удобни за носене и консумация в движение, което ги прави идеални за заети хора или пътуващи.
 • Дозиране: Дозирането на колагеновите таблетки е обикновено лесно и точно, тъй като дозата е предварително определена за всяка таблетка.

Въпреки тези предимства, има ситуации, когато колагеновите таблетки може да не са най-удобни или подходящи. Например:

 • Трудност при преглъщане: За хора със затруднения при гълтане или чувствителни уста, големите таблетки могат да бъдат проблематични за прием.
 • Бавно усвояване: В някои случаи, таблетките могат да бъдат по-бавно усвоени от организма в сравнение с други форми на колаген, като например течни добавки или хранителни напитки.
 • Индивидуални предпочитания: Някои хора просто предпочитат други форми на колаген, като например течни или прахообразни добавки, поради лични причини или удобство.

В крайна сметка, удобството на колагеновите таблетки зависи от индивидуалните предпочитания и нужди на човека.

Как се приемат колагенови таблетки?

Колагеновите таблетки са лесни за прием и обикновено се консумират през устата, с вода или друга течност. Препоръчва се да се вземат с храна, за да се улесни усвояването на колагена от организма. Дозировката и честотата на прием могат да варират в зависимост от марката и инструкциите на производителя.

Какво е колаген на прах

какво е колаген на прах

Колагенът на прах e, по същество, малки парченца животински колаген. За да направят праха, производителите използват химически процеси за разграждане на кожата, костите, тъканите, сухожилията и други съединителни тъкани от животински източници. Резултатът е малки градивни елементи от протеин (т.е. пептиди), които са по-лесни за усвояване. След това пептидите се изсушават и се смилат, за да се получи прах, който може да се постави в капсули, да се добави към закуски или да се опакова, както трябва да се смеси в течности.

Най-често срещаният източник на колаген на прах е говеждото (телешкото), но някои са направени от морски и пилешки източници, включително черупки от яйца. По-конкретно, морският колаген се добива от кожата, люспите и костите на риба, като треска, сьомга или тилапия.

Тази форма на колаген е популярна, тъй като предлага някои удобства спрямо другите видове колаген:

 • Лесна за консумация: Колагенът на прах е изключително лесен за консумация. Просто разтворете желаното количество от праха в течността по ваш избор и консумирайте напитката.
 • Гъвкавост в дозирането: Прахът позволява гъвкавост в дозирането, тъй като можете лесно да регулирате количеството, което приемате, спрямо вашите нужди и преценки.
 • Улеснено усвояване: Поради това, че колагенът на прах е вече в течна форма след разтваряне, тялото може да го усвои по-бързо и ефективно в сравнение с по-големите таблетки или капсули.
 • Разнообразни начини на консумация: Можете да добавите колагеновия прах към различни напитки или ястия, като например смутита, сокове, кафе, супи или ястиета, което ви дава възможност за разнообразие в начините на консумация.

Въпреки тези предимства, има ситуации, когато колагенът на прах може да не е най-удобен избор:

 • Неудобство при разтваряне: Някои хора могат да намерят разтварянето на праха в течността като неудобно или времеемко.
 • Неудобство при носене: Колагенът на прах може да бъде неудобен за носене, особено ако сте в движение или пътувате.
 • Индивидуални предпочитания: Някои хора просто предпочитат други форми на колаген, като например таблетки или капсули, поради лични причини или удобство.

Но обърнете внимание: независимо от източника, колагенът на прах не е пълен протеин, което означава, че не съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае – обикновено съдържа само две или три. По този начин колагенът на прах може да допринесе за вашия прием на протеини, но не трябва да бъде основният ви източник на протеини.

Как се приема колаген на прах?

Ако мислите да добавите колаген на прах към рутината си, ще се радвате да знаете, че той е невероятно гъвкав и лесен за използване. Продуктът може да се смеси с почти всяка напитка, като смутита, сок, кафе, чай или дори обикновена вода. Можете също така да го добавите към тесто за сладкиши и печива (като печива, палачинки и хляб), точно както бихте направили всяка друга суха съставка. Друг вариант е да разбъркате колаген на прах в овесени ядки, кисело мляко или супа – особено ако търсите вариант с малко усилия.

Какво е течен колаген

какво е течен колаген

Повечето течен колаген се извлича от тъканите на животни като крави, прасета или риби. Този продукт претърпява процес на хидролиза, който разгражда колагеновите влакна до колагенови пептиди – малки колагенови вериги, които са по-бионалични за вашето тяло. Има и веган колагенови добавки, които съдържат хранителни вещества като витамин С, които подпомагат синтеза на колаген, а не набавят директно колаген.

Всички хранителни вещества трябва да са течни, преди тялото да може да ги използва, така че що се отнася до най-добрите колагенови добавки, течният колаген вече е във формата, в която трябва да бъде. Това означава, че тялото може да абсорбира хранителните вещества по-бързо и повече от полезните вещества стигат до мястото, където трябва. С някои добавки, тялото може да разгради положителните съставки, което означава, че много по-малък процент от продукта се абсорбира. С течния колаген има по-малко загуба, тъй като течността пътува до запълване на точните липси от колаген.

Предимства:

 • Лесен за консумация: Колагенът за пиене е удобен за прием и не изисква никакви допълнителни стъпки за приготвяне.
 • Удобен за хора с проблеми при преглъщане: За хората, които имат затруднения при гълтенето на таблетки или прах, колагенът за пиене представлява удобна алтернатива.
 • Бързо усвояване: Течният колаген може да бъде по-бързо усвоен от организма в сравнение с други форми, като таблетки или прах.

Недостатъци:

 • Възможно за излишно приемане: Поради лесния начин на прием, съществува риск от излишно приемане на колаген.
 • По-кратък срок на годност: Течните добавки, включително колагена за пиене, могат да имат по-кратък срок на годност в сравнение с други форми на колаген.

Как се приема течен колаген?

Подходящата доза течен колаген може да варира в зависимост от индивидуалните нужди, здравословни цели и конкретния продукт, който се използва. Обикновено производителите препоръчват дневна доза от около 1-2 супени лъжици или около 15-30 ml на ден. Изключително удобни са еднократните сашета течен колаген. От решаващо значение е да следвате инструкциите за дозиране, посочени на етикета на продукта.

Какви са ползите от приема на колаген?

Колагенът помага за възстановяването на пропускливи черва

Близо 80% от имунната ни система се намира в червата. Когато червата станат пропускливи, токсините, хранителните частици и инфекциите разкъсват чревната стена и навлизат в кръвта, причинявайки възпаление. С течение на времето това хронично възпаление може да доведе до автоимунитет.

За щастие чревната стена се състои от микроскопични гънки или „вили“, които всъщност са изградени от колаген. Добавките с колаген увеличават производството на аминокиселини. Тези малки съединения буквално „запечатват теча“ в чревната лигавица, като насърчават растежа на тъканите и клетъчното здраве.

Ако сте били диагностицирани с автоимунно заболяване или състояние на щитовидната жлеза (по-голямата част от които са автоимунни), тогава вероятно имате пропускливи черва и е добре да се възползвате от добавянето на колаген към ежедневието.

Колагенът подобрява външния вид на косата, кожата и ноктите

колагенът подобрява външния вид на косата, кожата и ноктите

Загубата на коса и кожните проблеми са свързани с нормалния процес на стареене. С напредване на възрастта може би сте забелязали, разграждането на колагена в тялото ви – кожата ви е станала по-отпусната и по-малко еластична, може да имате повече бръчки и гънки, където кожата ви някога е била по-гладка и еластична. Може също така да имате чупливи нокти, белене, цепене или начупване, а косата е суха и започнала да изтънява.

Това е така, защото колагеновият протеин е от съществено значение за здравата коса, кожа и нокти. Както споменахме, естественото производство на колаген намалява с възрастта. Увеличаването на приема на колаген може значително да направи кожата ви по-стегната и гладка. Колагенът може също така да е от полза за външния вид на вашата коса и блясък

Много хора не осъзнават, че добавянето на колаген в рутината си, също може да помогне за намаляване на появата на целулит и стрии. Когато кожата загуби своята еластичност и стане тънка, целулитът става по-очевиден. Колагенът е от полза за вашата кожа, като увеличава задържането на влага, повишава еластичността и помага за изглаждане на трапчинките.

Колагенът влияе върху здравето на ставите

Колагенът-влияе-върху-здравето-на-ставите

Колагенът е от полза за ставите и сухожилията, като им позволява да се плъзгат и да се движат с лекота – подобно на това как маслото е полезно за колата. С възрастта и с изчерпването на производството на колаген, ставите могат да станат сковани, подути и болезнени, дори да причинят липса на подвижност. Колагенът съдържа аминокиселините глицин и пролин, които спомагат за поддържане на подвижността на ставите и здравословния възпалителен отговор.

Колагенът подпомага управлението на теглото

колагенът подпомага управлението на теглото

Едно от най-невероятните предимства на колагена е, че може дори да ви помогне да управлявате теглото си! Глицинът, аминокиселината, която споменахме по-горе, образува мускули чрез превръщане на глюкозата в енергия. Тъй като мускулите изгарят повече калории от мазнините, наличието на повече чиста мускулна тъкан дава на метаболизма ви естествен тласък.

По същество, колагенът е от полза за тялото, като го превръща в машина за изгаряне на мазнини, дори когато сте в покой. Има някои доказателства, които също предполагат, че допълнителният колаген може да поддържа усещане за ситост след хранене.

Колагенът е от полза за здравето на сърцето

Пролинът, който се съдържа в колагена, може да сведе до минимум отлагането на мазнини в артериите и да възстанови тъканите в тях. Артериалната мазнина може да играе роля в кръвното налягане и втвърдяването на артериите.

Колагенът подпомага образуването, растежа и възстановяването на костите

Здравето на костите е следващата полза от приема на колаген, тъй като калцият не е единственият компонент за здрави кости. Нашите кости са ⅓ колаген, което им придава тяхната гъвкавост. Костните клетки непрекъснато се преобръщат и добавянето на колагенов протеин към ежедневната ви диета, може да подпомогне, като увеличи минералната плътност на костите. Няколко проучвания показват, че остеопорозата може да бъде повлияна, чрез добавяне на хидролизиран колаген.

Колагенът влияе върху детоксикацията и чернодробната функция

Токсините, на които сме изложени всеки ден, трябва да бъдат обработени от черния дроб, за да бъдат отстранени от тялото. Глицинът, който се намира в колагена, може да подпомогне черния дроб по време на потенциално увреждащия процес на детоксикация – друго невероятно предимство от приема на колаген. Сякаш всичко това не е достатъчно, глицинът може дори да поддържа успокояващ и спокоен сън.

В заключение

Надяваме се, че успяхме да отговорим на въпроса какъв колаген да пия в ежедневието. Изборът на подходящия вид колаген е ключът към подобряване на здравето и красотата на вашето тяло. С разнообразието от форми на колаген – от прах, капсули до течни добавки, важно е да изберете този, който отговаря най-добре на вашите нужди, предпочитания и ежедневие.

Ако става въпрос за подобряване на кожата и косата, може да предпочетете течния или капсулов колаген. За поддържане на здравето на ставите и хрущялите, формата на прах може да бъде предпочетена.

С правилния избор и редовен прием, колагенът може да бъде ценна добавка към вашето ежедневие, помагайки ви да поддържате здрави тъкани и красив външен вид през целия живот.

Similar Posts