какво е колаген

Какво е колаген и за какво е полезен?

Какво е колаген?

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото. Той представлява около 30% от общия му протеин. Колагенът е основният градивен елемент на кожата, мускулите, костите, сухожилията, ставните връзки и други съединителни тъкани на вашето тяло. Намира се и в органи, кръвоносни съдове и чревна лигавица.

Протеините са направени от аминокиселини. Основните аминокиселини, които произвеждат колагена, са пролин, глицин и хидроксипролин. Тези аминокиселини се групират заедно, за да образуват протеинови фибрили в тройна спирална структура. Вашето тяло, също се нуждае от необходимото количество витамин С, цинк, мед и манган, за да направи тройната спирала. Но какво е колаген и за какво е полезен, продължете да четете.

Какво прави колагенът?

Основната роля на колагена е да осигури структура, сила и подкрепа в тялото.

Специфичните роли на колагена включват:

 • Подпомагане на образуването на фибробласти в дермата (средния слой на кожата), което спомага за растежа на нови клетки.
 • Играе роля в заместването на мъртвите кожни клетки.
 • Осигуряване на защитно покритие за органи.
 • Придава структура, здравина и еластичност на вашата кожа.
 • Помага на кръвта ви да се съсирва.

какво-представлява-колагенът

Има ли различни видове колаген?

Идентифицирани са около 28 вида колаген. Те се различават по това как се сглобяват молекулите, клетъчните компоненти, които се добавят и къде се използва колагенът в тялото ви. Всички колагенови фибрили имат поне една тройна спирална структура.

Основните пет вида колаген и какво правят са:

 • Тип I. Този тип съставлява 90% от колагена в тялото ви. Тип I е плътно опакован и се използва за осигуряване на структура на вашата кожа, кости, сухожилия и връзки.
 • Тип II. Този тип се намира в еластичния хрущял, който осигурява опора на ставите.
 • Тип III. Този тип се намира в мускулите, артериите и органите.
 • Тип IV. Този тип се намира в слоевете на кожата ви.
 • Тип V. Този тип се намира в роговицата на очите ви, някои слоеве на кожата, косата и тъканта на плацентата.

Какво се случва с колагена, докато остарявам?

Какво-Се-Случва-с-Колагена-Докато-Остарявам

Вашето тяло произвежда по-малко колаген с възрастта и съществуващият колаген се разгражда с по-бърза скорост. Колагенът също е с по-ниско качество, отколкото когато сте били по-млади. Жените изпитват значително намаляване на производството на колаген след менопаузата. Нормално е всеки да изпитва спад в производството на колаген след 60-годишна възраст.

Мога ли да разбера дали нивото на колаген в тялото ми намалява?

Разбрахме какво е колаген, а сега нека разберем как да разпознаем, дали нивото му е достатъчно.

Колагенът не може да бъде измерен, например в кръвен тест, но има признаци, че нивото на колаген намалява. Тези признаци и симптоми включват:

 • Кожа, която е набръчкана, тънка или отпусната.
 • Образуване на дупки около очите и изпиване на лицето.
 • Свиване, отслабване на мускулите и мускулни болки.
 • По-твърди, по-малко гъвкави сухожилия и връзки.
 • Болка в ставите или остеоартрит, поради износен хрущял.
 • Загуба на подвижност, поради увреждане или скованост на ставата.
 • Стомашно-чревни проблеми, поради изтъняване на лигавицата на храносмилателния тракт.
 • Проблеми с кръвния поток.

Какви навици в начина на живот увреждат колагена?

Навици-в-начина-на-живот-които-увреждат-Kолагена

Избягвайте тези фактори, които могат да намалят нивата на колаген в тялото ви:

 • Пушенето. Пушенето намалява производството на колаген. Уврежда колагена и еластина, което води до бръчки и бавно зарастване на рани. Никотинът свива кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата ви, предотвратявайки доставянето на кислород и хранителни вещества.
 • Яденето на твърде много захар и рафинирани въглехидрати. Захарта се свързва с протеините, за да образува напреднали крайни продукти на гликиране. Тези молекули увреждат близките протеини и карат колагена да стане слаб, сух и чуплив.
 • Излагане на ултравиолетова светлина. Твърде много слънчева светлина намалява производството на колаген и причинява по-бързо му разграждане. Ултравиолетовата слънчева светлина причинява бръчки. Избягвайте прекомерното излагане на слънце и винаги носете слънцезащитен крем (SPF 30 и по-висок), когато сте навън, дори и в града.

Какви заболявания и други фактори увреждат колагена?

Автоимунните заболявания (имунната система на тялото ви атакува собствената си тъкан) могат да увредят колагена. Ревматоиден артрит, лупус, дерматомиозит и склеродермия са автоимунни заболявания на съединителната тъкан, за които е известно, че увреждат колагена.

Генетичните мутации също могат да увредят колагена. Грешките в конструкцията на колагена водят до състояния като синдром на Ehlers-Danlos и имперфектна остеогенеза.

Какво мога да направя, за да забавя загубата на колаген и признаците на стареене?

Колаген-в-храната

За да забавите ефектите от стареенето на кожата, носете слънцезащитни продукти всеки ден. Излагането на ултравиолетова светлина уврежда колагена. Използвайте продукти със слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок. Носете шапка с широка периферия, слънчеви очила с UV защита и леки ризи и панталони с дълги ръкави, докато сте навън. Потърсете дрехи с етикет с ултравиолетов защитен фактор за допълнителна защита. Избягвайте солариумите.

Придържайтте се към добре балансирана диета, като средиземноморската храна, която е пълна със зеленчуци, боб, пълнозърнести храни, ядки и плодове и умерено количество морски дарове, месо, птици, млечни продукти и яйца.

Как се използва колагенът в областта на медицината и козметиката?

Колагенът може да бъде разграден, преобразуван и усвоен обратно в тялото ви. Има широка гама от приложения в медицината и козметиката. Колагенът, използван за медицински цели, идва от хора, крави, прасета или овце. Употребите включват:

 • Дермални пълнители: Колагеновите инжекции могат да запълнят плитки вдлъбнатини в кожата ви, като линии и бръчки.
 • Превръзка на рани: Колагенът помага на раните да заздравеят, като привлича нови кожни клетки към раната.
 • Пародонтология: Колагенът действа като бариера за предотвратяване на бързорастящата тъкан на венците, да се развие в рана в зъб, като дава на зъбните клетки времето, от което се нуждаят, за да се регенерират.
 • Съдови протези: Присадките на донорска колагенова тъкан са използвани за реконструкция на артерии, подпомагане на регенерирането на периферните нерви и направата на протези на кръвоносни съдове.

Яденето на богати на колаген храни повишава ли нивото на колаген в тялото ми?

Колагенът не може да се усвои от тялото ви в цялата си форма. Вашето тяло разгражда колагеновите протеини, които ядете до аминокиселини. Така, че яденето на богати на колаген храни не води директно до по-високи нива на колаген в тялото ви.

Все пак, много храни, осигуряващи сурови съставки подпомагат производството на колаген, могат да се консумират като част от здравословна диета. Тези храни съдържат аминокиселините пролин и глицин. За процеса са необходими още витамин С, цинк и мед. Храните, които съдържат тези аминокиселини, витамини и минерали, включват:

 • Витамин С. Витамин С се съдържа в портокали, ягоди, чушки, броколи, брюкселско зеле и картофи.
 • Пролин. Пролин се намира в гъби, зеле, аспержи, фъстъци, пшеница, риба, яйчен белтък и месо.
 • Глицин. Глицинът се съдържа в червени меса, пуешка, пилешка и свинска кожа, фъстъци и гранола.
 • Мед. Медта се намира в черния дроб, омари, стриди, гъби шийтаке, ядки и семена, листни зеленчуци, тофу и черен шоколад.
 • Цинк. Цинкът се намира в стриди, червено месо, птиче месо, свинско, боб, нахут, ядки, броколи, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти.

Какво представляват колагеновите пептиди?

Какво-представляват-колагеновите-пептиди

Колагеновите пептиди са малки парченца животински колаген. Колагенът не може да се абсорбира в цяла форма. Той трябва да бъде разграден на по-малки пептиди или аминокиселини. Оралните колагенови добавки се предлагат под формата на хапчета и прахове. Те обикновено съдържат две или три аминокиселини. Продават се като колагенови пептиди или хидролизиран колаген и се абсорбират през стомашно-чревния тракт.

Какво казват изследванията за ефективността на добавките с колаген?

Потенциални ползи за кожата

Една от най-популярните употреби на колагенови добавки е за поддържане на здравето на кожата. Изследванията показват, че приемането на добавки с колаген може да подобри някои аспекти на здравето и външния вид на кожата.

Преглед на 19 проучвания, включващи 1125 участници (95% жени) на възраст между 20 и 70 години, установи, че приемането на хидролизиран колаген подобрява хидратацията на кожата, еластичността и бръчките в сравнение с плацебо леченията.

Хидролизираният колаген е често срещан тип колаген, използван в добавки, който се създава чрез процес, наречен хидролиза. Този процес разгражда протеина на по-малки парчета, което улеснява усвояването му от тялото.

Редица проучвания показват, че приемането на добавки с колаген може да подобри хидратацията и еластичността на кожата и да намали появата на бръчки.

Потенциални ползи за костите

В допълнение към подобряването на някои аспекти на здравето и външния вид на кожата, колагеновите добавки могат да предложат няколко други предимства.

Едно проучване разглежда ефектите от приема на колагенови добавки при 102 жени в постменопауза, които са имали намалена костна минерална плътност (КМП). Тези, които са приемали 5 грама колагенови пептиди на ден в продължение на 1 година, са имали значително увеличение на BMD в гръбначния стълб и бедрената кост (кост в подбедрицата) в сравнение с участниците, които са приемали плацебо.

Последващо проучване при 31 от тези жени установи, че приемането на 5 грама колаген дневно за общо 4 години е свързано с прогресивно увеличаване на BMD. Изследователите установяват, че BMD на участниците се е увеличила с 5,79–8,16% в гръбначния стълб и с 1,23–4,21% в бедрената кост по време на периода на проследяване.

Тези открития предполагат, че приемането на колагенови добавки в дългосрочен план може да помогне за увеличаване на костната минерална плътност при хора в постменопауза, които са изложени на по-голям риск от развитие на остеопения и остеопороза. Нещо повече, една обзорна статия заключва, че приемането на орални колагенови добавки намалява симптомите на участниците, свързани с остеоартрит, включително скованост.

Имайте предвид, че поглъщането на колагенови пептиди – от храни или добавки – не може да бъде насочено към мястото, където искате да бъдат използвани. Вашето тяло използва тези пептиди за всичко, от което се нуждае, било то колаген или протеин.

В заключение

Надявам се, че сме успели да отговорим на въпроса, какво е колаген, както и каква е ползата от този протеин и какви са признаците при липсата му, но нека обобщим.

Колагенът е протеин, намиращ се в съединителната тъкан, кожата, сухожилията, костите и хрущялите. Той осигурява структурна подкрепа на тъканите и също така участва в основни телесни процеси, включително възстановяване на тъканите и сигнализиране между клетките.

Вашето тяло произвежда колаген естествено, но можете също да го консумирате чрез колагенови добавки и определени храни, което може да е от полза за здравето на кожата, костите и др.

Междувременно винаги можете да помогнете на тялото си да произвежда колаген по естествен път, като се храните с добре балансирана диета, пълна със здравословни храни.

Въпреки, че свързаната с възрастта загуба на колаген е неизбежна, воденето на здравословен начин на живот може да помогне за предпазване от загуба на колаген, да забави признаците на стареене и да насърчи цялостното здраве.

Similar Posts